Home » AbrašMEDIA » 2. Gypsy festival: Razgovor sa Atillom Aksojem

2. Gypsy festival: Razgovor sa Atillom Aksojem

Naredne sedmice u Abraševiću (u petak, 8. septembra 2017. godine) počinje „2. Gypsy festival“. Na ovogodišnji festival „Art kuća“ iz Mostara dovodi regionalne muzičke gypsy jazz zvijezde: „Gadjo Manouche“ i „Sirtango“.

Autor: Husein Oručević, AbrašMEDIA

Organizatori ovog nesvakidašnjeg muzičkog druženja s ponosom ističu kako nam kontakt s romskom muzikom omogućuje direktno suočavanje s umjetničkom kreativnošću ove populacije na Balkanu, bogatstvom života Roma i dubljim upoznavanjem njihove životne filozofije, koja se kroz koncepte slobode, na vrlo specifičan, i samo Romima svojstven način, odupire današnjim modernim trendovima i stilovima življenja.

Nešto o ovogodišnjim sudionicima „2. Gypsy festivala“ u Mostaru:

„Gadjo Manouche“(HR) je gipsy jazz sastav formiran u februaru 2008. godine u Zagrebu. Djeluje kao kvintet po uzoru na slavni Hot Club de France velikog Djanga Reinhardta, začetnika gypsy jazz stila. Gadjo Manouche čine: Krešimir Tomić Bonzo-gitara, Mario Žuvela-kontrabas, Radovan Bjelajac-violina, Ivan Grgić Špiro-gitara i Franjo Stojaković-klarinet.

„Sirtango“ (BiH) je accordion trio koji djeluje od 2014. godine. Trio se bavi autorskom muzikom koja se oslanja na muziku velikih svjetskih kompozitora kao što su Astor Piazzola i Richard Galliano, istovremeno eksperimentišući sa tradicionalnom muzikom s područja Balkana. Sirtango nastupa u sastavu: Dino Šukalo-gitara, Edvin Hadžić-bas, Adis Sirbubalo-klavir i harmonika.

U nastavku možete poslušati razgovor sa Atillom Aksojem, organizatorom „2. Gypsy festivala“ u Mostaru: