Home » AbrašMEDIA » Abrašradio i ROM 007: IMPROzor

Abrašradio i ROM 007: IMPROzor

Ove sedmice donosimo vam priču o IMPROzoru, jednodnevnom decembarskom okupljanju muzičara iz regiona (OKC Abrašević; 03. decembar 2017. godine) koji se bave slobodnom improvizacijom ili koji to tek namjeravaju. Improvizacija je proces kojim se pokušava otvoriti mogućnost slobodnog suočavanja s instrumentom i njegovim zvukom, čime on postaje osoban, neovisno o notnom zapisu.

Improvizacija kreće iz prostora negativne slobode odustajanjem od naučenog – notnih zapisa i tehnika i zatim ulazi u pozitivni proces stvaranja nečeg novog. Ovaj potez je neprekidan i upravo u njemu leži i estetski doživljaj kao i stvarno zadovoljstvo pozitivnog stvaranja. Međutim, odustajanje se mjeri poznavanjem. Od harmonije, zadanih normi pa čak i memorije može se odustati tek kada se o njima ne misli, kada su one usvojene do nivoa samorazumljivog. Da bi se improviziralo potrebna je vjera u istraživanje sebe, jer tek onda možemo postati razumljivi drugome. Primarno je nastala na području jazza i moderne klasike koji su i sami povezani, a da bi s vremenom poprimila oblik samostalne forme kojom se danas propituju i brojni rock ili punk muzičari. Na ovogodišnjem Improzoru nastupili su: Manja Ristić (Beograd), Hrvoje Cokarić (Split), Amar Šantić, Ronald Panza, Boris Filipić, Luka Marijanović, &td (Mostar).

O prvom izdanju Festivala IMPROzor u programu razgovaramo sa Manjom Ristić. Razgovor vodio i pripremio Ronald Panza.

Drugi dio našeg radijskog druženja posvetili smo satiričnom sedmičnom pregledu vijesti iz svijeta i zemlje pod nazivom „Onomatobleja“. I ovo izdanje Onomatobleje pripremili su: Omer Hodžić, Nikola Rončević i Luka Marijanović.

Playlista:
Manja Ristić – Angry Religious Letters
Manja – Auks in Space
Com Truise – Isostasy