Home » AbrašMEDIA » Abrašradio i ROM 013

Abrašradio i ROM 013

Pred vama je još jedno izdanje radijskog partnerskog programa Radia Otvorena Mreža i AbrašRadija. Ovo 13. izdanje donosi nam priče o 5. Šantićevom festivalu djece pjesnika, prvoj ovogodišnjoj premijeri u Lutkarskom pozorištu Mostar, te novo izdanje radijske satire pod nazivom Onomatobleja.

Peti međunarodni Šantićev festival djece pjesnika, trajao je dva dana (1. i 2. februara). Kao i svake godine festival je započeo u Ćorovića kući, školskim satom o Šantićevom životu. Drugog dana druženja, učesnici festivala položili su cvijeće na mauzolej Osmana Đikića, te na grob Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića na pravoslavnom groblju Bjelušine. Nakon toga, posjetili su Centar za djecu s posebnim potrebama “Los Rosales”, a u Muzeju Hercegovine otvorena je izložba posvećena pjesniku Aleksi Šantiću. Finalno veče festivala, na kojem su dodijeljene nagrade najboljim mladim pjesnicima, održano je u Centru za kulturu u Mostaru. Stoga smo u našem 13. radijskom partnerskom programu razgovarali sa direktorom festivala, Goranom Kosanićem.

Početkom februara Lutkarsko pozorište iz Mostara realiziralo je svoju prvu premijeru u ovoj godini. Radi se o predstavi „Punim jedrima“, u režiji bugarske rediteljke Elice Petrove. O novom ostvarenju mostarskih lutkara za naš program govori Nedžad Maksumić. Razgovor vodio i prepremio Ronald Panza. Ugodno slušanje!

Play lista:

Zoster – Sve Čega Nema
Belle and Sebastian – A Plague On Other Boys
Dead Can Dance – Nierika
Anna Burch – With You Every Day
Negative Gemini – Infin Path