Home » AbrašMEDIA » Amar Maksumić: Antifašizam – jednakost, solidarnost i otpor diskriminaciji
Loš primjer na Antifa festu

Amar Maksumić: Antifašizam – jednakost, solidarnost i otpor diskriminaciji

Balkanski antifašizam nije posustao. Njegove vrijednosti prepoznale su mlade generacije Balkanaca, koje bez obzira na odrastanje u okolnostima ratnog straha i političke blokade nacionalističkih pokreta i stranaka i dalje promoviraju i podržavaju ovu slobodarsku ideju.

Razgovarao Husein Oručević, AbrašMEDIA

Početak septembra u OKC Abraševiću tradicinalno je svake godine u znaku je Antifa Festivala. Ovogodišnji mostarski Antifa Fest trajaće dva dana (1. i 2. septembar). Stoga smo u goste pozvali člana mostarskog Antifa pokreta, Amara Maksumića, koji je za AbrašRadio predstavio ovogodišnji program festivala, ali i političku i društvenu važnost ovog događaja u trenutku kada na globalnoj političkoj sceni divljaju radikalne desne političke opcije.

Brickheads na Antifa festu

Antifašizam je kad se ljudi preko etničkih, spolnih i vjerskih granica prepoznaju kao jednaki, solidarni i spremni oduprijeti se svakom obliku pritiska i diskriminacije, podvlači Amar u razgovoru za naš radio. Nažalost, fašistička simbolika postala je svakodnevni kolorit na ulicama Mostara, dok njegovi građani konformistički šute, ne pokušavajući se oduprijeti simbolici rata i diskriminacije, nacističkoj pošasti koja je Mostaru oduzela na hiljade mladih života.

Narodnooslobodilačka borba najveći je događaj u istoriji južnoslavenskih naroda, kao i njihove zajedničke državne tvorevine Jugoslavije. NOB možemo promatrati iz više globalnih i regionalnih aspekata, no oni su danas zanemarivani i omalovažavani. Izostavlja se internacionalni kontekst ovog najznačajnijeg pokreta na Balkanu, potcjenjuje se i negira zajednička borba jugoslavenskih naroda protiv fašizma. Antifašistička borba podrazumijevala je socijalnu i ekonomsku emancipaciju širokih slojeva stanovništva, koji su do tada bili siromašna i potlačena klasa.

U nastavku poslušajte razgovor sa Amarom Maksumićem, organizatorom ovogodišnjeg osmog po redu Antifa Festivala u Mostaru: