Home » Društvo » Amnesty International pozvao evropske države da ne deportuju Afganistance

Amnesty International pozvao evropske države da ne deportuju Afganistance

Organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je u četvrtak evropske države da prestanu vraćati afganistanske izbjeglice, koje ne mogu dobiti azil u tim zemljama, natrag u Afganistan, ocijenivši kako će politika deportacije u tu nesigurnu zemlju nanijeti ozbiljnu štetu onima koji su pogođeni.

Poziv dolazi nakon porasta nasilja u Afganistanu tokom posljednjih godina od kako su Talibani zavladali diljem zemlje, gdje su gradovi, uključujući glavni grad Kabul, pogođeni valom samoubilačkih napada.

“Amnesty International poziva sve europske zemlje na provedbu moratorija o povratku u Afganistan sve dok se ne steknu uslovi za siguran i dostojanstven povratak”, navodi se u izvještaju objavljenom u četvrtak. Ističu i kako afganistanska vlada ne bi trebala sarađivati ​​u povratku ljudi, uprkos svojoj ovisnosti o stranoj pomoći.

Izvještaj je uslijedio nakon velikog porasta broja Afganistanaca koji su se vratili iz Europe, bilo zbog prisilne deportacije ili tzv. potpomognutog dobrovoljnog povratka. Broj povrataka je gotovo utrostručen, sa 3.290 u 2015. na 9.460 tokom 2016. godine.

“U svojoj odlučnosti da povećaju broj deportacija, evropske vlade provode politiku koja je nepromišljena i nezakonita”, izjavila je Anna Shea, istražiteljica Amnesty Internationala o izbjeglicama i migrantskim pravima. Kazala je kako su vlade “namjerno slijepe” na nasilje koje je rekordno visoko.

Prema podacima Eurostata, Afganistanci su bili među glavnim grupama tražitelja azila u Evropi, odmah iza Sirijaca, s 108.455 tražitelja azila koji su prvi put registrirani u Evropskoj uniji u razdoblju od 12 mjeseci, do kraja juna ove godine

Međutim, broj tražitelja azila pao je u proteklih godinu dana, za 24 posto između prvog i drugog tromjesečja te za 83 posto u drugom tromjesečju 2017. u odnosu na isto razdoblje 2016.

Evropske vlade, suočene s glasačima ljutima na stotine hiljada dolazaka s Bliskog istoka, Afrike te južne i centralne Azije, popustile su pred zahtjevima da pošalju odbijene tražitelje azila natrag u svoje matične zemlje.

Politika se pokazala posebno kontroverznom u odnosu na Afganistan, za koji mnoge europske vlade smatraju kako je, uprkos široko rasprostranjenom nasilju, sigurnost dovoljna da bi bio moguć povratak u neke dijelove zemlje.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u prvoj polovini godine najmanje 1.662 civila su poginula a 3.581 je ranjen, pri čemu je gotovo 20 posto civila poginulo u glavnom gradu Kabulu.

“Afganistan je duboko nesiguran, a posljednjih godina postao je još više, no evropske zemlje vraćaju sve veći broj ljudi, iako nasilje u zemlji eskalira”, navodi se u izvještaju Amnesty International.

(Agencije)