Home » Dnevne novosti » Region » Ateistički Božić: Udruge organiziraju “ne-blagdanski tulum”

Ateistički Božić: Udruge organiziraju “ne-blagdanski tulum”

Osim vjernika, božićne blagdane slavit će i nevjernici – nekoliko ateističkih udruga u subotu, 23. prosinca, organizira Festivus, neku vrstu ‘ne-blagdanskog tuluma’ na koji pozivaju sve ateiste, agnostike i općenito nereligiozne osobe

Druženje u zagrebačkom klubu ‘No Sikiriki’ organiziraju Ateisti i Agnostici Hrvatske, Pokret za sekularnu Hrvatsku, Protagora i Familia Nova, poručujući da je ‘vrijeme druženja, slavlja i dobre vibre u zraku’, no za nereligiozne osobe to je ‘vrijeme slavlja besmislenih i uglavnom falsificiranih ikonografija iz bajki’.

‘Kako ne bi sve bilo ozbiljno, sada je vrijeme za druženje i zabavu, a kraj godine idealan je za ‘podvlačenje crte’ i osmišljavanje ciljeva za sljedećih 12 mjeseci u ležernoj i opuštenoj atmosferi’, poručuju udruge koje su ‘FESTIVUS! 4 the rest of us!’ prvi put organizirale 2013. godine.

Umjesto božićne, Festivus ima svoju originalnu ikonografiju, a njezin je najvažniji dio ‘The Pole’, odnosno neokićeni aluminijski stup, koji će, očekuju organizatori, nadahnuti posjetitelje da kritiziraju ponašanje bliskog prijatelja, svoje vlastito ili bilo koje osobe koju dovoljno poznaju.

(FENA)