Home » AbrašMEDIA » „Balkan ima veliko srce“ – razgovor sa Ivanom Kovačevićem iz „Barcelona Gipsy Balkan Orkestra“

„Balkan ima veliko srce“ – razgovor sa Ivanom Kovačevićem iz „Barcelona Gipsy Balkan Orkestra“

U mostarski Abrašević (20. septembra 2017. godine) dolazi multikulturni Orkestar „Barcelona Gipsy Balkan“, ansambl iz Barcelone, koji svojim muziciranjem, svojim jedinstvenim stilom, sažima muziku Balkana, Istočne Europe, Bliskog istoka i obala Mediterana.

Razgovarao: Husein Oručević, AbrašMEDIA

Orkestar „Barcelona Gipsy Balkan“ je izrastao iz „Barcelona Gipsy Klezmer Orkestra“, a danas sviraju u sastavu:

Sandra Sangiao, vokal
Dani Carbonell, klarinet
Pere Nolasc Turu, violina
Mattia Schirosa, harmonika
Julien Chanal, gitara
Ivan Kovačević, kontrabas
Stelios Togias, perkusije

Zvuk BGBO dolazi iz posvećenog i strastvenog proučavanja melodija i karaktera romske, klezmer, balkanske i mediteranske muzike. Slušajući BGBO uočavamo duboko razumjevanje umjetnika-muzičara da je muzika neobična, ali skladna mješavina tradicija i različitih kultura. Oni u muzičkim aranžmanima i strasnoj ljubavi prema ovim prostorima prevazilaze geografske granice, objedinjuju utjecaje različitih etničkih grupa: aškenaskih i sefardskih Jevreja, Roma, kao i drugih naroda koji su bili u sastavu Osmanlijske imperije.

Stupili smo u kontakt sa Ivanom Kovačevićem, te smo za AbrašRadio s njim porazgovarali o budućim planovima Orkestra, ali i o jesenjoj truneji BGBO, koja i ove godine prolazi Balkanom, tako da ni Mostar, na našu veliku sreću, neće biti zaobiđen. Ivan za naš radio priča o svojoj ljubavi prema Balkanu, o velikom balkanskom srcu ovdašnjih naroda, ali i o njihovom utemeljenom zajedništvu koje se čita iz muzike i muzičkog stvaralaštva ovih prostora. Divi se nekadašnjem multikulturnom svijetu, ali i današnjim velikim europskim središtima, kao što je Barcelona, koji šire ideje kosmopolitizma, gostoprimstva i razumijevanja drugih.

U nastavku poslušajte razgovor sa Ivanom Kovačevićem iz „Barcelona Gipsy Balkan Orkestra“: