Home » Dnevne novosti » Svijet » Barselona zabranila izgradnju novih hotela

Barselona zabranila izgradnju novih hotela

Gradske vlasti Barselone su uvele moratorijum na izgradnju novih hotela i usvojile zakon kojim žele da ograniče smještajne kapacitete za turiste, javlja britanski list “Guardian”.

Takvi koraci su preduzeti u sklopu nastojanja gradskih vlasti da obuzdaju invaziju turista koji preplavljuju ovaj španski grad i lokalno stanovništvo bacaju u očaj, budući da je samo prošle godine, taj grad sa 1,6 miliona stanovnika, posjetilo 32 miliona turista, od čega je polovina njih provela samo jedan dan u Barseloni.

Novi zakon, poznat kao “poseban urbanistički plan za turistički smještaj”, nameće hotelima i turističkim apartmanima ograničenje broja kreveta, a uvodi i moratorijum na nove hotele i izdavanje licenci za apartmane.

Međutim, zbog toga što je veliki broj projekata u toku, novi zakon neće imati pravi efekat prije 2019. godine.

Trenutno je u Barseloni na raspolaganju 75.000 hotelskih kreveta i 50.000 kreveta u legalnim turističkim apartmanima, a još 50.000 u stanovima koji se iznajmljuju na crno.

Udruženja građana procjenjuju da je oko 17.000 stanova pretvoreno u turističke apartmane, a nedostatak stambenog prostora “digao je u nebo” stanarine, koje su sada najviše u Španiji.
Zakonu se, međutim, oštro protivi turistička industrija, koja tvrdi da ova mjera demonizuje turiste, ograničava rast nanoseći štetu ionako krhkoj ekonomiji grada, u kojoj turizam čini 12 posto BDP-a prema podacima iz 2014. godine.

Novi zakon dolazi poslije 25 godina neprestane promocije Barselone kao prvorazredne turističke tačke i poklapa se sa demonstracijama u ulici La Rambla, koja je u posljednjih nekoliko godina postala najupečatljiviji primjer neproporcionalnog i nesnosnog broja turista.

“Okupaciju” i demonstracije u turističkom srcu grada je u subotu organizovalo Udruženje gradskih naselja iz Barselone u saradnji sa građanima, pod sloganom “Barselona nije na prodaju”, pozivajući na okončanje spekulacija u sektoru nekretnina koje prisiljavaju građane da se presele iz preskupog centra i uzrokuju niske plate u sektoru turizma.

“Turizam i ugostiteljstvo su u Barseloni najgore plaćeni. Zaposleni zarađuju polovinu prosječne plate”, rekao je za “Guardian” Marti Kuso, predstavnik jedne od gradskih četvrti.

(Agencije)