Home » AbrašMEDIA » “BO-BO i ZU, prvi dan u vrtiću” u Pozorištu lutaka Mostar

“BO-BO i ZU, prvi dan u vrtiću” u Pozorištu lutaka Mostar

Predstava za djecu “BO-BO i ZU, prvi dan u vrtiću”, u produkciji Aparat teatra i Sarajevskog ratnog teatra – SARTR i režiji Belme Lizde Kurt, biće izvedena 23. oktobra u Pozorištu lutaka Mostar.

“U predstavi “BO-BO i ZU, prvi dan u vrtiću”, kao što i sam naziv kaže, radi se o likovima BO-BO i ZU koji polaze u vrtić. To je, kako djeci, tako i roditeljima, veoma poseban dan, ispunjen jakim emocijama i zato se zauvijek pamti.

U predstavi učestvuje dvoje glumaca. Prvo odlazi BO-BO u vrtić i vodi je mama. Naš glumac će igrati mamu. Trebaće nam pomoć od publike da spremimo glumca da igra mamu. Imaćemo na raspolaganju kostime, rekvizitu i šminku i naši mališani će, zajedno sa animatorom i glumicom, “obući” Mamu. Kad BO-BO bude zadovoljna kako mama izgleda, može poći u vrtić. Problem je u tome što BO-BO ne želi ići u vrtić, ta joj se ideja uopće ne sviđa i ne predstavlja joj nikakav problem da nam to svima jasno stavi do znanja.

Druga scena je, po uzorku, slična prvoj. Sad ZU ide u vrtić i vodi ga tata. Trebamo glumicu, koja inače igra BO-BO, obući da izgleda kao Tata. U tome nam opet pomaže publika. ZU, za razliku od BO-BO, voli da ide u vrtić, on je jedan poslušan dječak, ali veoma, veoma, veoma pričljiv i radoznao.

Treća i zadnja scena predstavlja boravak u vrtiću BO-BO i ZU, koji su različiti karakterom i svojim odnosom prema novoj sredini. U vrtiću rade ono što se u vrtiću radi: crtanje, pjevanje, ručanje, spavanje.

Ova predstava će također biti bazirana na muzičko-plesnoj, a ne na verbalnoj formi. Sa akcentom na klaunovski geg, djeci prepoznatljiv i omiljen.

Dakle, kao i u prvom dijelu, probaćemo utjecati na svoju publiku muzikom, smijehom, emocijom i govorom, koji će opet biti više na tragu individualnog govora, govora baziranog na govoru tijela i emocije”, navodi se u pozivu na predstavu.

Produkcija: Aparat teatar i Sarajevski ratni teatar – SARTR
Režija i koncept: Belma Lizde Kurt
Scenografija i Kostimografija : Adisa Vatreš Selimović
Fotografija: Amer Kuhinja
Design: Bojan Mustur

Igraju:
Maja Zećo – BO-BO
Aldin Tucić – ZU
Irhad Baručija- BZ

(AbrašMEDIA)