Home » Društvo » Antifašizam » Centar Simon Wiesenthal protiv dodjele nagrade Jakovu Sedlaru

Centar Simon Wiesenthal protiv dodjele nagrade Jakovu Sedlaru

Centar Simon Wiesenthal pridružio se u utorak predstavnicima židovske i srpske manjine i antifašista zatraživši da se redatelju Jakovu Sedlaru ne dodijeli Nagrada Grada Zagreba optužujući ga da u filmu revidira povijest i umanjuje zločine ustaša što on odbacuje i kaže da je samo poticao raspravu o podatcima koji su za vladavine komunista bili skrivani sa svrhom da se pojedinci ili hrvatski narod optuže za genetski genocid.

U pismu koje je predsjedniku Gradske skupštine Andriju Mikuliću uputio lovac na naciste Efraim Zuroff, koji je zadužen i za istočnu Europu, Centar Simon Wiesenthal izražava ‘nedvosmisleno protivljenje’ tome da se nagradu dodijeli Sedlaru čiji zadnji film, kako kaže, ‘želi iskriviti povijest Drugog svjetskog rata i holokausta’.

‘Zadnji film g. Sedlara ‘Jasenovac-istina’ … sramotno želi promijeniti povijest Nezavisne Države Hrvatske i zanijekati razmjere užasnih zločina počinjenih u koncentracijskom logoru Jasenovcu. Njegov pokušaj umanjivanja broja nedužnih Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista koje su ubili ustaše u Jasenovcu uvreda je žrtvama i razlog za oštru kritiku, a ne bilo kakvu nagradu, Grada Zagreba’, navodi se u pismu.

U pismu se također tvrdi da činjenicu što su Sedlarovi filmovi pohranjeni u Vizualnom centru Yad Vashema nikako ne treba tumačiti kao dokaz njihove vrijednosti ili prihvaćanja njihova sadržaja.

‘Otvoreno Vas pozivamo da odbacite bilo kakav prijedlog da se nagradi Sedlara, čijem je radu mjesto u kanti za smeće hrvatske povijesti i nije vrijedno odobravanja ili priznanja’, poručuje Zuroff.

Predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine i Antifašistička liga Hrvatske uputili su ranije u utorak pisma gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku i zastupnicima Gradske skupštine sa zahtjevom da odbiju dodijeliti Nagradu Grada Zagreba redatelju Jakovu Sedlaru zbog njegova ‘glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma’.

(Agencije)