Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 10. 6.

Dogodilo se na današnji dan – 10. 6.

Danas je petak, 10. jun/lipanj, 162. dan 2016. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1610. – Prvi holandski doseljenici iskrcali su se na ostrvo Manhattan, sada centralni dio New Yorka. Holanđani su 1626. za nekoliko bala tkanine i jeftinu bižuteriju otkupili od Indijanaca ostrvo i na njegovom južnom dijelu podigli naselje Novi Amsterdam.

1719. – Rimsko-njemački car Karlo VI protjerao je Špance sa Sicilije.

1819. – Rođen je francuski slikar Gustave Courbet. Kao osnivač realističke škole u vrijeme krutog akademizma, smatra se najrevolucionarnijim slikarem 19. vijeka (“Atelje”, “Tucači kamena”, “Talas”, “Pogreb u Ornanu”).

1836. – Umro je francuski fizičar i matematičar André-Marie Ampère.

1865. – Rođen je američki istraživač i pisac Frederick Albert Cook (1865.- 1940.).

1869. – Rođen je bosanskohercegovački historičar Vladislav Skarić.

1916. – Otpočela je velika arapska revolucija.

1924. – Vođu italijanskih socijalista Giacoma Matteottia su kidnapovali i ubili fašisti, poslije govora koji je održao dan ranije u parlamentu, u kojem je dokumentovano razobličio njihove prevare i nasilje na izborima. Potiče iz bogate porodice, završio je prava i veoma mlad je postao vatreni socijalista. Poslije istupanja iz Socijalističke partije Italije u oktobru 1922. postao je generalni sekretar novostvorene Socijalističke unitarističke partije. Izuzetno se hrabro borio protiv fašizma i mučko ubistvo je izazvalo veliki revolt italijanskog javnog mnjenja, a njegovo ime je postalo simbol antifašističke borbe i u Drugom svjetskom ratu ga je nosilo više socijalističkih jedinica u pokretu otpora.

1940. – Italija, kao saveznik Njemačke u Drugom svjetskom ratu, objavila je rat Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

1942. – Nakon što je u Pragu ubijen visokopozicionirani nacista Reinhard Heydrich, njemačke SS snage spremaju krvavu odmazdu širom Češke. Potpuno je uništeno i spaljeno selo Lidice, a likvidirano je svo stanovništvo – 340 osoba.

1942. – Počela je ofanziva na Kozaru u Drugom svjetskom ratu, u kojoj je učesvovalo oko 40.000 vojnika, gdje su Nijemci i ustaše, uz podršku mađarskih riječnih brodova, zatvorili obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti. U opkoljenom području zbjeg sa oko 80.000 civila branilo je 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda. Poslije 50 dana teških borbi, mjestimično je probijen obruč i spaseno je nešto više od 15.000 civila. Nijemci i ustaše su spalili i opljačkali sva sela, pobili dio stanovništva, uključujući 540 ranjenika, a oko 60.000 civila otjerali u logore, mahom u Jasenovac.

1942. – U borbi protiv Nijemaca kod Male Remete u Drugom svjetskom ratu, poginuo je Boško Palkovljević-Pinki, jedan od prvih partizana Fruške Gore, koji je kao kurir iz Srema obavijestio Vrhovni štab o narodnooslobodilačkoj borbi u Vojvodini. Bio je jedan od organizatora čuvenog bjekstva 32 robijaša iz sremskomitrovačkog zatvora 1941.

1945. – Komandantu zapadnih savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu američkom generalu Dwightu Eisenhoweru je uručeno jedno od najviših sovjetskih odlikovanja – “Orden pobjede”.

1967. – Izrael prihvatio zahtjev UN o prekidu vatre u ratu s Egiptom, u kojem su Izraelci – protiv kojih su ratovali i Sirija i Jordan – za samo šest dana zauzeli teritoruju četiri puta prostraniju od Izraela.

1967. – SSSR prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom i zaprijetio sankcijama ukoliko izraelska armija ne obustavi napredovanje prema glavnom gradu Sirije – Damasku.

1971. – SAD su poslije 21 godine ukinule embargo na trgovinu s Kinom.

1989. – Kina i Tajvan su uspostavili direktne telefonske veze.

1997. – Prema naređenju vođe kambodžanske maoističke gerilske frakcije Crvenih Kmera Pol Pota, ubijen je jedan od njegovih najbližih saradnika Son Sen i 11 članova njegove porodice.

1999. – NATO snage prestale sa bombardovanjem teritorije SRJ. Prve jedinice Vojske Jugoslavije su, na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog dan ranije u Kumanovu, počele povlačenje s Kosova i Metohije, a kasnije istog dana Savet bezbjednosti UN je, uz uzdržan glas Kine, usvojio Rezoluciju 1244 kojom je legalizovan dolazak međunarodnih vojnih snaga na Kosovo.

2003. – U Kanadi, u Torontu, prvi put sklopljen brak dva osobe homoseksualne orjentacije.

2004. – Umro je čuveni blues i jazz kantautor Ray Charles. Dobitnik je 12 muzičkih nagrada “Grammy”, među kojima su i za najbolju pjesmu, koje je dobio tri puta za redom, za “Hit the Road Jack”, “I Can’t stop loving you” i “Busted”.

2010. – Izbili su žestoki etnički sukobi u drugom najvećem gradu u Kirgistanu, u Ošu, u kojem je desetine ljudi izgubilo život, a na stotine ih je povrijeđeno. Zbog tih sukoba Kirgiza i Uzbeka u državi je uvedeno vanredno stanje.