Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 13. 11.

Dogodilo se na današnji dan – 13. 11.

Danas je ponedjeljak, 13. novembar/studeni, 317. dan 2017. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1813. – U Njegušima rođen Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, filozof i državnik, epski pjesnik, autor “Gorskog vijenca”. Kao državnik postavio temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i Senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija u Cetinju 1834. i podignuta prva škola. U književnoj baštini ostavio i ep “Luča mikrokozma”, dramu “Lažni car Šćepan Mali”, pjesme.

1841. – James Braid prvi put gleda demonstraciju životinjskog magnetizma, što će kasnije dovesti do njegovog istraživanja pojave koju je nazvao hipnoza.

1850. – Rođen je škotski književnik Robert Louis Stevenson, izvrstan stilista, neobično prisan i topao, koji je u djelima hrabrost i optimizam suprotstavljao sumnjama i kolebanju. Pokušao je da obnovi duh romantike. Djela: romani “Ostrvo s blagom”, “Oteti”, “Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda”, “Gospodar Balantrea”, pripovijetke “Nove priče iz 1001. noći”, putopis “Putovanje s magarcem”.

1868. – Umro je italijanski kompozitor Gioacchino Rossini, autor 39 opera. Komponovao je u romantičarskom stilu, duhovito, spontano i originalno, s dopadljivom melodijom pokretljivog ritma i izražajnog orkestra. Djela: opere “Seviljski berberin”, “Viljem Tel”, “Tankredi”, “Otelo”, “Semiramida” “Bračna mjenica”, crkvena muzika “Stabat Mater”.

1871. – Rođen je Vladislav Ribnikar, osnivač lista Politika 1904, njen prvi direktor i glavni urednik. Jedan je od osnivača Tanjuga i prvi direktor te agencije. Bio je ministar prosvjete Jugoslavije 1945. i predsjednik Komiteta za kulturu i umjetnost 1946.

1887. – “Krvava nedjelja” – sukobi i obračuni u središtu Londona.

1907. – Paul Cornu pokrenuo prvi helikopter.

1913. – Grčka i Turska potpisale sporazum o miru.

1941. – Prvi britanski nosač aviona Ark Royal pogođen u Drugom svjetskom ratu njemačkim torpedom u blizini Gibraltara i narednog dana potonuo.

1942. – Počela odlučujuća vazdušno-pomorska bitka japanskih i američkih trupa kod Gvadalkanala u Tihom okeanu. U trodnevnim borbama obje strane pretrpjele su velike gubitke u brodovima, a strateški uspjeh postigli Amerikanci.

1943. – Poginuo je Mario Martinolić, antifašista, partizan iz Malog Lošinja.

1944. – Jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile Skoplje.

1945. – Charles de Gaulle izabran za predsjednika Francuske.

1945. – Ahmed Sukarno postao predsjednik Indonezije.

1956. – Vrhovni sud SAD presudio da je neustavna rasna segregacija u javnim autobusima.

1970. – Hafez al Asad vojnim udarom preuzeo vlast u Siriji.

1975. – Svjetska zdravstvena organizacija objavila da su iskorijenjene Velike boginje u Aziji.

1977. – U znak protesta zbog podrške Moskve Etiopiji u ratu za teritorije Somalija naredila sovjetskim savjetnicima da napuste zemlju i zabranila SSSR-u korišćenje pomorskih baza.

1990. – Započeta je World Wide Web, jedna od najvažnijih usluga interneta koja nam omogućava gledanje mnogih internetskih stranica.

1994. – Šveđani na referendumu odlučili da se njihova zemlja može priključiti Europskoj uniji.

1995. – Tužilaštvo Haškog tribunala objavilo optužnicu protiv šestorice političkih i vojnih funkcionera tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosna, optuženih za zločine nad civilima srednje Bosne. Na listi optuženih su bili Dario Kordić, Tihomir Blaškić, Mario Čerkez, Ivan Šantić, Pero Skopljak i Zlatko Aleksovski. Oni su se predali Sudu u Hagu 1997. Dario Kordić osuđen je 2004. na 25 godina zatvora, Mario Čerkez na šest godina. Optužnica protiv Ivana Šantića i Pere Skopljaka je povučena 19.decembra 1997. Tihomir Blaškić osuđen je na devet godina zatvora, a Zlatko Aleksovski na sedam godina zatvora 9. februara 2000.

1995. – Izraelske trupe poslije 28 godina okupacije napustile Dženin, prvi grad na Zapadnoj obali predat Palestincima u skladu s mirovnim sporazumom Izraela i PLO.

2001. – Borci antitalibanske Sjeverne Alijanse ušli u glavni grad Afganistana Kabul.

2001. – Vrhovni sud Hrvatske poništio odluku donesenu za vrijeme režima bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o oduzimanju stanarskog prava Srbima koji su za vrijeme rata izbjegli iz Hrvatske.

2001. – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio Duška Sikiricu, Damira Došena i Dragana Kolundžiju na zatvorske kazne od 15, pet i tri godine zatvora za zločine protiv čovječnosti izvršene nad bošnjačkim civilima 1992. u logoru Keraterm u Prijedoru.

2003. – Vojna lica koja su napustila stanove u Federaciji BiH i dobila stan u nekoj drugoj državi ne mogu vratiti stan u FBiH, odlučio Parlament FBiH.

2009. – Američka agencija za istraživanje svemira NASA saopštila da je na Mjesecu pronađena značajna količina vode u zaleđenom stanju.

(AbrašMEDIA)