Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 13. 8.
(Photo by Daniel Berehulak/Getty Images)

Dogodilo se na današnji dan – 13. 8.

Danas je nedjelja, 13. avgust/kolovoz, 225. dan 2017. godine.

1521. – Nakon višemjesečne opsade i razaranja od strane španjolskih konkvistadora pao je Tenochtitlan, glavni grad carstva Asteka.

1792. – Francuski revolucionari uhapsili su članove kraljevske porodice tri dana po ukidanju monarhije i zbacivanja kralja Luja XVI.

1806. – U boju na uzvišici Mišar kod Šapca malobrojna srpska vojska u Prvom srpskom ustanku pobijedila je Turke. Nastojeći da uguši ustanak, Porta je uputila vojsku iz Bosne koju je predvodio Sulejman-paša Skopljak. Prvi turski napad je odbijen, a zatim su stupili u dejstvo konjica i ušančeni ustanici. Turci su se uz velike gubitke panično povukli.

1814. – Holandija Velikoj Britaniji ustupila Rt dobre nade.

1871. – Rođen je njemački političar Karl Liebknecht. Bio je jedan od vođa Novembarske revolucije u Njemačkoj 1918, poslije gušenja revolucije uhapšen je i u januaru 1919. ubijen zajedno s Rosom Luxemburg.

1889. – Rođen je engleski filmski redatelj Alfred Hitchcock.

1905. – Norveška postaje nezavisna nakon referenduma na kojem se skoro 100% građana izjasnilo za osamostaljenje od Švedske.

1913. – Umro je njemački socijalista August Bebel.

1923. – Mustafa Kemal, poznat kao Kemal Ataturk, postao je prvi predsjednik Turske. Tokom vladavine do smrti 1938. radikalnim reformama je iz korijena izmijenio lik zemlje: proklamovao je jednakost svih građana, sproveo agrarnu reformu, ukinuo kalifat, donio savremene zakone, reformisao jezik i pravopis, ženama dao slobodu i zabranio nošenje fesa.

1926. – Rođen je kubanski revolucionar i državnik Fidel Castro. U decembru 1956. se iskrcao na Kubu i organizovao ustanike na planini Sijera Maestre, odakle je organizovao oružane akcije ustanika koji su počeli da deluju širom zemlje. Batista je u beznadežnoj situaciji pobjegao sa Kube, a Kastro je u glavni grad Havanu kao pobjednik ušao 1. januara 1959. U februaru 1959. je postao premijer, 1965. šef Komunističke partije Kube, 1976. i vrhovni komandant kubanskih oružanih snaga.

1937. – Japanskim napadom započela je Bitka za Šangaj.

1942. – Švicarska je zatvorila granice za izbjeglice te odbijala i izbjegle Jevreje, uprkos tome što je dobro znala što im se događa u Njemačkoj i zemljama koje je Njemačka okupirala.

1942. – U noćnom jurišu na ustaško utvrđenje na Kupresu, u Drugom svjetskom ratu, poginuo je revolucionar Simo – Simela Šolaja, komandant partizanskog Krajiškog bataljona “Iskra”. Po izbijanju ustanka 1941. postao je nekrunisani seljački vođa u svom kraju, izuzetno omiljen zbog pravičnosti, poštenja i nevjerovatne hrabrosti i narod ga je doživljavao kao zaštitnika, posebno od ustaških pokolja. Posmrtno je proglašen narodnim herojem.

1961. – Vlasti DDR-a (Istočne Njemačke) zatvaraju sve granične prelaze prema Zapadnom Berlinu i počinju izgradnju Berlinskog zida.

2001. – Potpisan Ohridski sporazum nakon kratkotrajnih oružanih sukoba u Makedoniji.

1998. – Švajcarske banke i jevrejske grupe postigli sporazum kojim je predviđena suma od milijardu i 250 miliona dolara kompenzacije za žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu.

2003. – Libija i porodice žrtava bombaškog napada na avion Pan Ama nad jezerom Lockerbie u Velikoj Britaniji, oko 20 godina ranije, postigli dogovor o nadoknadi štete od 2,7 milijardi dolara. U eksploziji aviona stradalo 270 osoba.

(AbrašMEDIA)