Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 13. 9.

Dogodilo se na današnji dan – 13. 9.

Danas je srijeda, 13. septembar/rujan, 256. dan 2017. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

81. – Nakon smrti brata Tita, vlast nad Rimskim Carstvom preuzeo je Domicijan. Za njegove vladavine (do 96. godine) počela je gradnja linija utvrda kao desnorajnske granice protiv prijetećih upada Germana.

122. – Otpočela izgradnja Hadrijanovog zida.

1759. – Britanci su u presudnoj bici u blizini Québeca pobijedili Francuze i osigurali britansku supremaciju u Kanadi.

1913. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Ćamil Sijarić.

1933. – Rođen je književnik, scenarista i tekstopisac Duško Trifunović.

1788. – New York je proglašen prvom federalnom prijestonicom SAD.

1882. – Tokom Egipatskog ustanka britanske trupe porazile su egipatsku vojsku kod Tel el Kebira i nastavile osvajanje Egipta i Sudana.

1872. – Umro je njemački filozof Ludwig Feuerbach.

1923. – General Miguel Primo de Rivera izvršio je, uz odobrenje kralja Alfonsa XIII, državni udar u Španiji i zaveo vojnu diktaturu.

1943. – Narodnooslobodilački odbor za Istru donio je odluku o priključenju Istre Hrvatskoj.

1955. – SSSR i Zapadna Njemačka uspostavili su diplomatske odnose.

1971. – Pobuna zatvorenika protiv uvjeta u zatvoru Attica kod New Yorka završila je pogibijom 39 zatvorenika i devet stražara koji su bili taoci.

1991. – SSSR i SAD su se sporazumjeli da obustave snabdijevanje oružjem zaraćenih strana u Avganistanu.

1993. – Izrael i Palestinska oslobodilačaka organizacija (PLO) potpisali su u Washingtonu mirovni sporazum kojim je predviđena palestinska samouprava na okupiranim teritorijama.

1995. – Počela je vojna operacija Armij BiH “Sana ’95”.

1995. – Grčka i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija u Njujorku potpisale sporazum o normalizaciji odnosa, priznavši se međusobno kao države, a Skoplje se obavezalo da promijeni izgled državne zastave i zapiše u ustav da nema teritorijalne pretenzije prema južnom susjedu.

1996. – Ubijen je je američki reper Tupac Shakur.

1998. – Na drugim poslijeratnim opštim izborima u Bosni i Hercegovini ponovo su pobijedile nacionalne političke partije.

2004. – Specijalno odjeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i korupciju podiglo optužnicu za ratni zločin protiv Abduladhima Maktoufa, državljanina BiH iračkog porijekla, zbog otmice pet civila u Travniku 1993. godine, od kojih je jedan kasnije ubijen u mudžahedinskom kampu. To je bio prvi predmet za ratne zločine pokrenut pred Sudom BiH.

(AbrašMEDIA)