Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 15. 2.

Dogodilo se na današnji dan – 15. 2.

Danas je ponedjeljak, 15. februar, 46. dan 2016. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

399. – Grčki filozof Sokrat osuđen na smrt zbog toga što “ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država, nego uvodi nova božanstva”.

1564. – Rodio se Galileo Galilei (1564. – 1642.) talijanski fizičar, matematičar i astronom. Smatra se ocem moderne astronomije.

1573. – Matija Gubec, vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu.

1710. – Rođen francuski kralj Luj Petnaesti, koji je poslije smrti pradjeda Luja Četrnaestog preuzeo prijesto u petoj godini života i vladao do smrti 1774. Tokom vladavine ponašao se krajnje rasipnički i od njega potiču riječi: “Poslije mene potop”. Vodio je neuspješan rat za austrijsko nasljeđe i Sedmogodišnji rat poslije kojeg je Francuska morala da Velikoj Britaniji prepusti Kanadu, ukinuo je jezuitski rimokatolički red i konfiskovao im imovinu.

1781. – Umro je njemački pisac, kritičar i teoretičar umjetnosti Gothold Efraim Lesing, oduševljeni pristalica prosvjetiteljstva, utemeljivač savremene njemačke književnosti i estetike. Odlučujuće je doprinio oslobađanju njemačke drame od uticaja klasičnih i francuskih modela. Djela: drame “Mis Sara Sampson”, “Emilija Galoti”, “Mudri Natan”, komedija “Mina od Barnhelma”, kritike “Pisma o najnovijoj književnosti”, “Hamburška dramaturgija”, “Laokoon”, polemička satira “Vaspitanje ljudskog roda”, “Anti-Gece”.

1794. – U revolucionarnoj Francuskoj službeno proglašena zastava Francuske.

1861. – Rođen engleski filozof Alfred North Whitehead, jedan od najznačajnijih anglosaksonskih mislilaca 20. vijeka. Prvo se bavio matematičkom logikom i zajedno s engleskim filozofom i matematičarom Bertrandom Raselom napisao je “Principi matematike”. Potom je razvio originalnu metafiziku, kosmološko gledište o “vječnim objektima” i događajima i organizmičku filozofiju prirode. Smatrao je da filozofija ima sudbonosan socijalno-istorijski značaj. Ostala djela: “Rasprava o univerzalnoj algebri”, “Organizacija mišljenja”, “Istraživanje principa prirodnog znanja”, “Nauka i moderni svijet”, “Proces i realnost”, “Smjeli poduhvati ideja”, “Religija u bitnim svojstvima”.

1898. – Počeo američko-španski rat, u kojem su SAD od Španije preotele Filipine, Guam, Portoriko i Kubu.

1922. – Održana prva sjednica Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je osnovala Liga naroda zbog rješavanja međudržavnih sporova.

1942. – Japanske trupe su u Drugom svjetskom ratu zauzele Singapur i zarobile 85.000 hiljada britanskih vojnika, nanijevši Velikoj Britaniji najveći vojni poraz u istoriji. Veliko pomorsko uporište palo je zbog krupne strateške greške: britanska komanda je, računajući jedino na napad s mora, ostavila nezaštićeno zaleđe prema Malaji.

1944. – Britanske avio snage bombardirale su Berlin.

1964. – Na osnovu Ustava iz 1963. konstituiran Ustavni sud BiH.

1965. – Kanada je prihvatila novu crveno-bijelu zastavu s crvenim javorovim listom.

1989. – Sovjetske trupe napustile su Afganistan.

2001. – U časopisu Nature po prvi je put javno objavljena kompletna skica ljudskog genoma.

2003. – U više od 600 gradova svijeta između 10 i 30 milijuna ljudi prosvjedovalo je protiv američkog rata u Iraku. To su bile najveće mirovne demonstracije u svjetskoj povijesti. Protesti protiv rata u Iraku održani su i u Mostaru.

2005. – Pokrenut je YouTube, najveća svjetska stranica za video-sharing.

(AbrašMEDIA)