Home » AbrašMEDIA » Na današnji dan » Dogodilo se na današnji dan – 15. 6.

Dogodilo se na današnji dan – 15. 6.

Danas je srijeda, 15. jun/lipanj, 167. dan 2016. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1215. – Engleski kralj John svojim je pečatom potvrdio Veliku povelju slobode (lat. Magna Carta Libertatum).

1389. – Vođena je Kosovska bitka između srpske i turske vojske, na Kosovu Polju, blizu Prištine.

1520. – Papa Lav Deseti ekskomunicirao iz Rimokatoličke crkve njemačkog crkvenog reformatora Martina Luthera, osudivši njegove teze kao jeres, što je u to vrijeme značilo kaznu goru od smrtne, ali je Luther pred mnoštvom zadivljenih posmatrača spalio papsku bulu o isključenju. Poslije toga njegove reforme su prihvaćene u većem dijelu Njemačke, a luteranska verzija protestantizma se raširila i u mnoge zemlje zapadne Evrope, posebno u Skandinaviji, i stekla dosta pristalica u sjevernoj Americi.

1752. – Benjamin Franklin dokazao da je munja zapravo elektricitet.

1910. – Student prava Bogdan Žerajić ubio se poslije neuspjelog atentata u Sarajevu na poglavara okupirane Bosne i Hercegovine, austrougarskog generala Marijana Varešanina. Njegova žrtva bila je primjer za revolucionarnu omladinu iz pokreta “Mlada Bosna”, koja je 28. juna 1914. organizovala atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda.

1914. – Rođen je ruski državnik Jurij Vladimirovič Andropov, sovjetski lider od 1982. do smrti u februaru 1984. Od 1967. do 1982. bio je predsjednik Komiteta državne bezbjednosti, generalni sekretar vladajuće Komunističke partije je postao u novembru 1982, poslije smrti Leonida Iljiča Brežnjeva, a predsjednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR u junu 1983.

1920. – Italijanski inženjer, jedan od osnivača bežične telegrafije, Guglielmo Marconi, u Engleskoj emitovao prvi muzički radio prijenos, pjesmu australijske operske pjevačice Nellie Melba.

1924. – Indijanci su dobili status građana SAD-a.

1927. – Rođen je Hugo Pratt, italijanski crtač stripova.

1940. – U Drugom svjetskom ratu njemačke trupe probile Maginot liniju kod Sedana.

1954. – Osnovana je UEFA (Union of European Football Associations) u Bazelu, u Švicarskoj. To je organizacija koja predstavlja administrativni i kontrolni organ europskog nogometa.

1975. – Košarkaši Jugoslavije postali su šampioni Evrope, pobjedom nad reprezentacijom SSSR-a u Beogradu.

1982. – Argentinske snage na Foklandskim ostrvima predale su se Britancima, čime je okončan Foklandski rat.

1993. – Na sarajevskom aerodromu potpisan Sporazum o prekidu neprijateljstava između komandanata Vojske Republike Srpske general-potpukovnika Ratka Mladića, komandanta Armije BiH pukovnika Rasima Delića i komandanta Hrvatskog vijeća obrane general – brigadira Milivoja Petkovića.

1995. – UN usvajaju rezoluciju o proširenju svojih snaga u Bosni i Hercegovini, koju čine 12.000 britanskih, francuskih i holandskih vojnika.

1996. – Umrla je američka pjevačica Ella Fitzgerald, nekrunisana “kraljica džeza”, savršene tehnike, izvanredne improvizatorske imaginacije i širokog glasovnog raspona.

1998. – Milorad Krnojelac, koga Haški tribunal tereti za ratne zločine na prostoru BiH, uhapšen je u Foči, u sektoru pod komandom francuske brigade SFOR-a.

2000. – U pokušaju atentata u Budvi lakše ranjen Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, u to vrijeme jedne od najvećih opozicionih političkih stranaka u Srbiji.

2001. – Formirana je “Šangajska organizacija za suradnju (SCO)”, koju osnivaju lideri Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana.

2006. – Srbija je priznala neovisnost Crne Gore, nakon što su Crnogorci skoro mjesec dana prije izglasali na referendumu odvajanje od Srbije.

2008. – Novi kosovski Ustav stupa na snagu, nakon što ga je predsjednik Fatmir Sejdiu i službeno inaugurirao na svečanosti u Prištini. Bio je usvojen na sjednici Skupštine Kosova 9. aprila.

2010. – Umro je Bekim Fehmiu, kosovski i jugoslavenski glumac.