Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 16. 2.

Dogodilo se na današnji dan – 16. 2.

Danas je utorak, 16. februar, 47. dan 2016. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1808. – Francuska počela invaziju na Španiju i pokorila je za mjesec dana. Car Napoleon Prvi je odveo u Francusku kralja Karlosa Četvrtog i njegovog sina Fernanda Sedmog, a na prijesto je postavio brata Žozefa, koji je okupiranom Španijom vladao do 1813.

1834. – Rođen Ernst Haeckel, njemački zoolog i filozof.

1871. – Poražena Francuska potpisala kapitulaciju i akt o primirju sa Pruskom, čime je završen francusko-pruski rat. U maju 1871. je utanačen definitivni mir sa tada već ujedinjenom Njemačkom, kojoj je Francuska morala da ustupi bogate pokrajine Alzas i Lorenu i da plati ratnu odštetu.

1873. – Rođen je Radoje Domanović, književnik i publicista, profesor gimnazije  u Leskovcu,  Vranju i Pirotu, pokretač satiričnog lista “Stradija”. Radoje Domanović je prvi pravi satiričar među srpskim realistima, satira je glavno obilježje njegovog talenta. On je tvorac srpske satirične pripovjetke.

1877. – Rođena je Isidora Sekulić, književnica i prevoditeljica, akademik (Mošorin, 16. 02. 1877 – Beograd, 05. 04. 1958). Radila je kao nastavnica u Pančevu, Sapcu i Beogradu. Do kraja, i bez ostatka, posvećena ljepoti smislene riječi, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija žena svoga vremena u Srbiji. Penzionisana je 1931. godine. Izabrana je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 16. februara 1939. godine, a za redovnog člana Srpske akademije nauka 14. novembra 1950. kao prva žena akademik. Najpoznatija dela su joj Saputnici, Hronika palanačkog groblja i Pisma iz Norveške.

1907. – Umro italijanski pjesnik Giosuè Carducci.

1933. – Zbog straha od sve češćih njemačkih prijetnji Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija su reorganizovale odbrambeni savez Malu Antantu, koja je dobila stalni Savjet sastavljen od ministara inostranih poslova. Njemačka okupacija Čehoslovačke u martu 1939. praktično je ugasila savez, koji je saradnjom Jugoslavije i Rumunije još neko vrijeme životario, ali je slomom Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, poslije napada nacističke Njemačke u aprilu 1941, definitivno prestao da postoji.

1936. – Na parlamentarnim izborima u Španiji pobijedila lista Narodnog fronta, poslije čega je vladu socijalista, komunista i predstavnika anarhističkih sindikata sastavio Manuel Asanja i ona je odmah izdala dekret o amnestiji političkih zatvorenika i propisala agrarnu reformu. Fašisti su pod rukovodstvom generala Fransiska Franka u julu 1936. otpočeli oružanu pobunu, što je izazvalo građanski rat u kojem su 1939. poražene snage vlade Narodnog fronta, najviše zahvaljujući velikoj vojnoj pomoći koju su Franku pružile nacistička Njemačka i fašistička Italija.

1945. – Američko vazduhoplovstvo u Drugom svjetskom ratu počelo masovno bombardovanje Tokija.

1959. – Fidel Castro postao premijer Kube.

1970. – Moskva daje saopćenje u kojem se kaže da će arapske zemlje dobiti “potrebnu potporu” od Sovjetskog Saveza u sukobu sa Izraelom.

1994. –  Grčka je uvela jednostrani embargo Makedoniji, zbog spora oko korištenja imena “Makedonija”.

2003. –  Osnivaju se Wikipedije na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, koje nastaju iz srpskohrvatske Wikipedije.

2005. –  Stupio na snagu Protokol iz Kyota. U okviru konvencije UN-a o klimatskim promjenama, u japanskom gradu Kyoto, otvoren je Protokol za potpisivanje u cilju smanjenja emisije ugljičnog dioksida i drugih zagađujućih plinova.

(AbrašMEDIA)