Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 17. 7.
Draža Mihailović tokom suđenja

Dogodilo se na današnji dan – 17. 7.

Danas je ponedjeljak, 17. juli/srpanj, 198. dan 2017. godine.

1790. – Umro je škotski ekonomista Adam Smith, najpoznatiji predstavnik engleske klasične političke ekonomije uz Davida Ricarda, čija se teorija o podjeli rada u ekonomskoj literaturi smatra klasičnom. Naglašavao je da u etici vlada altruizam, a u ekonomiji egoizam. Detaljno je prikazao istoriju nastanka novca, analizirao vrijednost i raspodjelu najamnine, profita i rente, akumulaciju kapitala i razliku između proizvodnog i neproizvodnog rada.

1876. – Rođen sovjetski političar i diplomata jevrejskog porijekla Meir Valah, poznat kao Maksim Maksimovič Litvinov, šef sovjetske diplomatije od 1930. do 1939. Poslije hapšenja 1901. u zatvoru se pridružio pristalicama potonjeg vođe Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Uljanova /Lenjin/, a 1902. je pobjegao s robije i emigrirao u Švajcarsku, gdje je 1903. i formalno pristupio boljševicima, istupivši iz “Inostrane lige ruske revolucionarne socijaldemokratije”. Od 1918. bio je prvi predstavnik sovjetske vlade u Velikoj Britaniji, a od 1921. zamjenik ministra inostranih poslova. Učestvovao je u mnogim pregovorima i često predvodio sovjetske delegacije u inostranstvu, a od 1941. do 1943. bio je ambasador u SAD.

1936. – Vojna pobuna protiv vlade Narodnog fronta izazvala je Španjolski građanski rat

1941. – Ustaše su strijeljale književnika Augusta Cesareca.

1945. – U Potsdamu je počela konferencija o posljeratnoj budućnosti Evrope. Na skupu koji je okončan 2. 8. predstavnici zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu. SSSR-a, SAD i Velike Britanije, Staljin, Truman i Churchill, kojeg je 28. 7. zamijenio novi šef britanske vlade Clement Attlee, donijeli su odluku o demilitarizaciji i denacifikaciji Njemačke i dogovorili su se o teritorijalnim promjenama u istočnoj Evropi.

1946. – U Beogradu je pogubljen ratni zločinac i kvisling Dragoljub Draža Mihailović, general kraljevske jugoslovenske vojske i vođa četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu

1959. – Umrla je američka jazz pjevačica Billie Holiday.

1967. – Umro je američki jazz muzičar John Coltrane.

1969. – U Španiji, general Francisco Franco imenovao je za svog nasljednika princa Juan Carlosa, koji je preuzeo vođstvo države 22. novembra 1975, dva dana nakon diktatorove smrti.

1973. – U Avganistanu je proglašena republika nakon vojnog udara kojim je prekinuta četrdesetogodišnja vladavina kralja Mohameda Zahir Šaha. Predsjednik je postao bivši premijer Sardar Muhamad Daud Kan.

1975. – Američki i sovjetski vasionski brodovi „Sojuz 19“ i „Apolo 18“ spojili su se u Zemljinoj orbiti. Komandanti letjelica, Aleksej Leonov i Tom Staford, razmijenili su čestitke, pri čemu je Rus govorio engleski a Amerikanac ruski.

1984. – Lansiran je sovjetski svemirski brod „Sojuz T12“, a članica posade Svetlana Savitskaya postala je prva žena koja je „prošetala“ svemirskim prostorom izvan letjelice.

1987. – Francuska prekinula diplomatske odnose s Iranom.

1988. – Iran bezuslovno prihvatio rezoluciju UN o prekidu vatre, čime je okončan osmogodišnji iransko-irački rat.

1993. – Pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane ulaze u bugojanske mjesne zajednice Vrbanja, Crniče i Vrpeč i do 28. jula 1993. ubijaju 45 civila bošnjačke nacionalnosti iz tih naselja.

1998. – UNHCR proglasio Tuzlu otvorenim gradom.

1998. – Na konferenciji UN u Rimu, predstavnici 120 zemalja usvojili su statut kojim je uspostavljen prvi stalni Međunarodni krivični sud za ratne zločine. SAD su odbile da se priključe tom sudu. Do marta 2003. sporazum je ratifikovalo 89 zemalja.

2000. – Njemačka, SAD, Poljska, Rusija, Češka, Ukrajina i Bjelorusija potpisale u Berlinu Sporazum o isplati odšteta za oko milion ljudi, koji su bili pod prisilnim radom tokom nacističke vladavine u Njemačkoj.

2001. – Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič ukinuo obavezu, prema kojoj su lica u Federaciji BiH za otkup stanova u društvenoj svojini, koji su proglašeni napuštenim, morala da čekaju dvije godine i zabranu na Zakon Republike Srpske o privatizaciji stanova u državnom vlasništvu.

2008. – Žalbeno vijeće Haškog tribunala osudilo bivšeg generala JNA Pavla Strugara na sedam i po godina zatvora zbog učešća u vojnim operacijama u dubrovačkom regionu 1991. godine.

(AbrašMEDIA)