Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 20. 6.

Dogodilo se na današnji dan – 20. 6.

Danas je ponedjeljak, 20. juni/lipanj, 172. dan 2016. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1353 – Sklopljen je brak između bosanske princeze Elizabete Kotromanić i ugarskog kralja Ludovika I.

1597. – Umro je holandski polarni istraživač Willem Barentsz, dok je pokušavao da pronađe sjeveroistočni pomorski prolaz iz Evrope u Ameriku. Po njemu je dobilo naziv Barencovo more u Arktiku. Dijelove njegovog dnevnika 1871. pronašao je norveški kapetan Karlsen.

1789. – Poslanici Trećeg staleža novoproklamovane Narodne skupštine u Francuskoj zakleli se da se neće razići dok ne donesu novi ustav, što je bio uvod u početak francuske revolucije.

1793. – Rođen je poljski dramski pisac Aleksander Fredro.

1819. – Rođen je francuski kompozitor Jacques Offenbach.

1902. – Rođen je pisac i diplomata Marko Ristić, istaknut teoretičar beogradske nadrealističke grupe i jedan od predstavnika moderne i avangarde u književnosti između dva rata. Od 1945. do 1951. bio jugoslovenski ambasador u Parizu.

1905. – Rođena je američka književnica Lillian Hellman. Proslavila se dramskim djelima koja sadrže oštru kritiku američkog društva i memoarima u kojima je opisala vrijeme makartizma.

1923. – Ubijen je vođa meksičke revolucije, legendarni Pancho Villa. Kroz dvadesetak godina revolucionarnog djelovanja stekao je glas narodnog heroja, iako je cijeli svoj život u centru pažnje proživio pod imenog svog prvog zapovjednika, čiji je identitet preuzeo nakon njegove pogibije.

1933. – Umrla je njemačka revolucionarka Klara Zetkin, članica međunarodnog radničkog pokreta. 1907. je organizovala prvu međunarodnu konferenciju žena. Na njen prijedlog 8. mart je proglašen Međunarodnim danom žena.

1944. – Drugi svjetski rat: Porazom japanske flote okončana pomorska bitka u Filipinskom moru.

1972. – Grupa od 19 ustaških terorista, kasnije poznata kao “Bugojanska grupa” prešla kod Dravograda ilegalno austrijsko-jugoslovensku granicu.

1991. – Parlament Njemačke tijesnom većinom izglasao premještanje prijestonice iz Bona, koji je bio glavni grad Zapadne Njemačke, u Berlin.

1992. – Lideri Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečijar postigli dogovor o podjeli Čehoslovačke u dvije države.

1992. – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo je ratno stanje, te objavilo opštu mobilizaciju.

1995. – Umro je francuski pisac i filozof rumunskog porijekla Émil Cioran.

2000. – Francuski sud je oslobodio optužbi njemačkog ljekara Hansa Müncha, koji je radio u laboratoriji u logoru Aušvic, uz obrazloženje da je suviše star za sudski proces. Oslobađajuću presudu protiv njega 1947. donio je sud u Krakovu u Poljskoj, gdje je uhapšen poslije rata, a potom pušten na slobodu.