Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 22. 8.
Michael Collins

Dogodilo se na današnji dan – 22. 8.

Danas je utorak, 22. avgust/kolovoz, 234. dan 2017. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1567. – Španski vojvoda od Albe Fernando Alvares de Toledo počeo, kao vojni namjesnik Nizozemske, vladavinu poznatu kao “Albin teror”, čime je rasplamsao oslobodilački rat, okončan oslobađanjem od Španije i osnivanjem Nizozemske.

1864. – Predstavnici 22 države potpisali su u Ženevi konvenciju o postupanju s ranjenim vojnicima u ratu. Poslije su potpisane druge Ženevske konvencije o drugim pitanjima. Kao simbol za nove je organizacije izabran Crveni križ na bijeloj podlozi.

1904. – Rođen je kineski državnik Deng Sisijan, poznat kao Deng Sjaoping, pokretač privrednih reformi i ekonomskog uspona Kine krajem XX vijeka. Na čelu Kine bio od 1978, povukao se 1990, zadržavši presudan utjecaj na kinesku politiku do smrti, u januaru 1997.

1910. – Japan je formalno pripojio Koreju, svoj dotadanji protektorat.

1914. – Austro-Ugarska u Prvom svetskom ratu objavila rat Belgiji.

1922. – Ubijen je irski revolucionar i političar Michael Collins.

1932. – BBC je počeo emitirati televizijski program.

1941. – Njemačke trupe došle su pred Lenjingrad i tako započele njegovu opsadu. Bitka za grad okončana je u februaru 1944. pobjedom Crvene armije. Tokom opsade poginulo je ili umrlo od gladi 620.000 stanovnika Lenjingrada.

1941. – Veliki bijeg komunista iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. U bjekstvu kroz podzemni kanal pomogao im je učenik srednje tehničke škole u Novom Sadu – partizan s Fruške gore Boško Palkovljević – Pinki, kasnije proglašen za narodnog heroja, koji ih je odveo u partizanski odred.

1942. – Brazil je objavio rat silama Osovine.

1971. – Predsjednika Bolivije generala Huana Hosea Toresa Gonsalesa u vojnom udaru je oborio pukovnik Ugo Banser Suares.

1991. – Predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov ukinuo je vanredno stanje i smijenio članove pučističkog komiteta. Ministar unutrašnjih poslova Boris Pugo izvršio je samoubistvo. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin dobio je dopunska punomoćja od Vrhovnog Sovjeta Ruske Federacije.

(AbrašMEDIA)