Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 27. 5.

Dogodilo se na današnji dan – 27. 5.

Danas je subota, 27. maj/svibanj, 147. dan 2017. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1358. – Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I uručio je gradu Dubrovniku Višegradsku povelju kojom je Dubrovačka komuna dobila samoupravu, uz obavezu plaćanja godišnjeg danka i pružanja pomorske pomoći novom gospodaru.

1564. – Umro je švicarski teolog francuskog porijekla Jean Calvin, vođa frakcije protestantizma u Ženevi (kalvinizam), koja je imala brojne pristalice u evropskim zemljama, posebno u Francuskoj (hugenoti) i izazvala velike društvene potrese. Njegovo djelo “Temelji hrišćanstva” postalo je priručnik protestantske teologije.

1679. – Engleski parlament usvojio je “Habeas Corpus Act”, zakon koji štiti građane od nezakonitog hapšenja i utamničenja. Osnovni principi tog zakona ugrađeni su kasnije u ustav SAD.

1703. – Ruski car Petar Veliki osnovao je grad Sankt Peterburg.

1806. – Francuska vojska je ušla u Dubrovnik, čime je Dubrovačka Republika izgubila viševjekovnu nezavisnost, mada je formalno ukinuta 31. januara 1908. kada je pripojena Kraljevini Italiji. .

1840. – Umro je italijanski violinista i kompozitor Niccolo Paganini.

1864. – Giuseppe Garibaldi započeo je napad na Siciliju u okviru borbe za ujedinjenje Italije.

1868. – U Mostaru je rođen bosanskohercegovački pjesnik Aleksa Šantić. Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista “Zora”, koji je pokrenuo sa Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem.

1910. – Umro je njemački bakteriolog Robert Koch, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze (Kohov bacil), izolovao je i bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

1913. – Rođen je bosanskohercegovački književnik i prevodilac Enver Čolaković.

1937. – U San Franciscu otvoren je most Golden Gate.

1941. – Britanska mornarica, uz pomoć avijacije, potopila je u Drugom svjetskom ratu njemački ratni brod “Bizmark”. Poginulo je oko 2.300 ljudi.

1942. – Češki antifašist u Pragu ubio je Reinharda Heydricha, njemačkog protektora Češke i Moravske.

1962. – Rođen je bosanskohercegovački glumac Branko Đurić.

1964. – Umro je indijski državnik Jawaharlal Nehru, prvi premijer nezavisne Indije i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja.

1988. – Sirijske trupe ušle su u južna predgrađa Bejruta i okončale trosedmične ulične borbe rivalskih šiitskih milicija.

1992. – Sarajevo: masakr na tržnici Markale. Granate poslate sa srpskih položaja ubile su žene i muškarce koji su na tržnici pokušavali nabaviti sredstva i hranu da prežive još nekoliko dana.

1999. – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio je predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i još četvoricu najviših funkcionera Jugoslavije i Srbije za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu.

2014. – Na predsjedničkim izborima u Egiptu pobijedio je bivši komandant vojske Abdel Fatah el Sisi, koji je predvodio svrgavanje islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, jula 2013.

2015. – Savjet bezbjednosti UN usvojio je Rezoluciju 2222 kojom se osuđuje svako nasilje i zloupotreba protiv novinara, medijskih profesionalaca i povezanog osoblja u situaciji oružanih sukoba i pozivaju države da ispune obaveze u pogledu njihove zaštite.

(AbrašMEDIA)