Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 5. 8.
Friedrich Engels

Dogodilo se na današnji dan – 5. 8.

Danas je subota, 5. avgust/kolovoz, 217. dan 2017. godine.

1305. – William Wallace, vođa škotskog ustanka, pao je u ruke Engleza, koji su ga zatim smaknuli.

1716. – Austrijske snage od 40.000 vojnika pod vodstvom Eugenea de Savoiea porazile tursku vojsku kod Petrovaradina.

1850. – Rođen je francuski književnik Guy de Maupassant.

1858. – Položen je prvi transatlantski kabl, kojim je uspostavljena telegrafska veza između Kanade i Velike Britanije. Postavljanje linije trajalo je dugo, jer je na dnu Atlantskog okeana kabl često pucao, a služio je samo do 1. septembra 1858, kad je veza prekinuta.

1895. – Umro je njemački sociolog, filozof i revolucionar Friedrich Engels. Njegova porodica posjedovala je fabrike u Njemačkoj i Engleskoj. Osnovne postavke materijalističkog poimanja svijeta izložio je u “Anti-Diringu”. U saradnji sa Marxom je napisao “Njemačku ideologiju” i “Manifest komunističke partije” i organizovao Prvu internacionalu – međunarodno udruženje radnika osnovano 1864. Poslije Marxove smrti 1883. nastavio je rad u Drugoj internacionali, osnovanoj 1889. i napisao “Porijeklo porodice, privatne svojine i države” i “Ludvig Fojerbah i kraj njemačke klasične filozofije”. Posljednje godine života, koje je proveo u Londonu, gdje je i umro, posvetio je redigovanju drugog i trećeg toma Marksovog “Kapitala”. Ostala djela: “Skica za kritiku nacionalne ekonomije”, “Položaj radničke klase u Engleskoj”, “Sveta porodica ili kritika kritičke kritike protiv Bruna Bauera i kompanije”.

1914. – Crna Gora objavila rat Austro-Ugarskoj.

1914. – Kuba, Meksiko, Urugvaj i Argentina proglasile su neutralnost u Prvom svjetskom ratu.

1915. – Nijemci su u Prvom svjetskom ratu okupirali poljsku prijestonicu Varšavu.

1942. – Poginuo je Ante Jonić, narodni heroj Jugoslavije.

1962. – Američka filmska diva i seks-simbol Marilyn Monroe pronađena je mrtva u svomu stanu, a njezina smrt još ni do danas nije razjašnjena.

1962. – Nelson Mandela bačen u zatvor gdje će ostati sve do 1990.

1963. – SAD, SSSR i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske potpisale ugovor o kontroli nuklearnog oružja.

1974. – Predsjednik SAD Richard Nixon priznao da je učestvovao u prikrivanju afere „Watergate“ i blokiranju istrage o upadu u sjedište Demokratske stranke u poslovnom centru „Watergate“. Podnio je ostavku 9. avgusta.

1991. – Umro je bosanskohercegovački slikar Mario Mikulić.

1994. – Avioni NATO bombardovali položaje bosanskih Srba oko Sarajeva, pošto su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli dio naoružanja iz skladišta mirovnih snaga UN, na planini Igman.

1995. – SAD i Vijetnam uspostavili su diplomatske odnose poslije višedecenijskog neprijateljstva i založili se za unaprijeđenje međusobne saradnje.

(AbrašMEDIA)