Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 7. 10.

Dogodilo se na današnji dan – 7. 10.

Danas je subota, 7. oktobar/listopad, 280. dan 2017. godine.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1042. – Bitka kod Bara ili Tuđemilska bitka. Pobjedom nad vizantijskom vojskom na Tudjemilu, knez Vojislav zbacuje vrhovnu vizantijsku vlast i postaje samostalni gospodar Duklje za koju se, od toga dogadjaja, upotrebljava i ime Zeta. Pobjeda na Tuđemilskom polju dovela je do vizantijskog priznanja državnog suvereniteta i nezavisnosti Duklje. Ta društvena i državna zajednica koja je obuhvatila širi basen Skadarskog jezera, bila je teritorijalna osnova i svih kasnijih faza državno-političkog organizovanja Crnogoraca.

1571. – Španjolsko, mletačko, đenovsko i malteško, te brodovlje Svete Solice i Savojskoga kneževstva u bitci kod Lepanta u jugozapadnoj Grčkoj potuklo je tursku flotu.

1813. – Padom Beograda u turske ruke ugušen Prvi srpski ustanak i Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala prije izbijanja ustanka 1804. To je uključivalo sve ranije namete, ali i pojačanu represiju, što je 1815. izazvalo Drugi srpski ustanak, poslije kojeg su Turci ubrzano gubili pozicije u Srbiji.

1849. – Umro je američki književnik Edgar Allan Poe, čiju poeziju karakterišu duboka sjeta i tuga i zvučnost i muzikalnost katkad čudesno onomatopejskih stihova. Tvorac je kratke pripovijetke strave iz koje je nastala moderna kriminalistička i detektivska priča. Djela: poezija “Gavran”, “Anabel Li”, “Pobjednik crv”, “Zvona”, “Pjesme”; proza “Crna mačka”, “Priče tajanstva i mašte”, “Avanture Gordona Pima”, “Filozofija kompozicije”.

1879. – Dvojni savez protiv Rusije: Njemačka i Austro-Ugarska sklopile su sporazum kojim se obvezuju na uzajamnu pomoć u slučaju ruskog napada. Pozadina toga obrambenog saveza je strahovanje da će se zbog austrijsko-ruskog rivalstva na Balkanu raspasti Austro-Ugarska Monarhija te da će Rusija pomagati Francusku pri mogućem napadu na Njemačku.

1932. – Rođen je Predrag Matvejević, publicist, književni teoretičar i esejist.

1935. – Društvo naroda označilo fašističku Italiju kao agresora u Abisiniji (Etiopija).

1934. – Rođena je Ulrike Meinhof, njemačka novinarka i jedna od suosnivača organizacije RAF.

1940. – Nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu okupirala Rumuniju i dokopala se strateški važnih naftnih polja.

1949. – U istočnom Berlinu proklamovana Njemačka Demokratska Republika.

1951 – Rođen je Enki Bilal, crtač stripova i ilustrator.

1952. – Rođen je hrvatski glumac Ivo Gregurević.

1959. – Sovjetski vasionski brod “Luna 3” prvi fotografisao tamnu stranu Mjeseca.

1970. – Novi predsjednik Bolivije postao je lijevo orijentiran general Juan Torres Gonzales.

1976. – Nakon smrti Mao Zedonga (9. rujna) na mjestu predsjednika Partije, a time i države, naslijedio ga je Hua Guofeng.

1989. – Kongres Mađarske socijalističke radničke partije ukinuo partiju koja je vladala 33 godine i umjesto nje formirao Socijalističku partiju Mađarske.

1992. – Savjet bezbjednosti UN osnovao Komisiju za ispitivanje ratnih zločina u prethodnoj Jugoslaviji.

2000. – Nakon svrgavanja Miloševića, Vojislav Koštunica polaže zakletvu za predsjednika Srbije i Crne Gore.

2001. – SAD pokreće zračne udare na Afganistan.

2003. – Arnold Schwarzenegger pobijedio na izborima za guvernera Kalifornije.

2010. – Evropski parlament podržao je prijedlog ukidanja viza do kraja 2010. građanima Bosne i Hercegovine i Albanije koji putuju u zemlje Evropske unije.

2010. – Umrla je Milka Planinc, hrvatska i jugoslovenska političarka.

(AbrašMEDIA)