Home » AbrašMEDIA » Dogodilo se na današnji dan – 9. 8.
Herman Hesse

Dogodilo se na današnji dan – 9. 8.

Danas je srijeda, 9. avgust/kolovoz, 221. dan 2017. godine.

48. pne. – U bitci kod Farsala Cezar je nanio odlučan poraz Pompeju, koji je pobjegao u Egipat.

480. pne. – Bitka kod Termopila, u kojoj je perzijska vojska pod vodstvom kralja Kserksa pobijedila vojsku spartanskog kralja Leonide.

1792. – U Parizu vođe jakobinaca stvorile ustaničku komunu koja je sutradan organizovala marš na kraljevsku palatu u Tiljeriju, masakrirala kraljevu švajcarsku gardu i svrgla kralja Luja Šesnaestog.

1842. – SAD i Velika Britanija potpisale sporazum kojim je određena granica između SAD-a i Kanade.

1849. – Austrija i Rusija srušile mađarsku republiku.

1912. – Rođen je slovenski kompozitor filmske muzike Bojan Adamič.

1942. – Tokom kampanje “Napustite Indiju” (Quit India) Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhitile indijskog nacionalnog vođu Mahatmu Gandhija i njegovih 50 sljedbenika.

1945. – Na trećem zasjedanju u Beogradu AVNOJ je proglašen za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije. Istog dana usvojen je i zakon o biračkim spiskovima i donesena odredba o pravu glasa žena i omladine starije od 18 godina.

1945. – Razvijen prvi dokumentarni film snimljen u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata – dokumentarac “Jasenovac”. Potresno svjedočanstvo o zločinima ustaša u najvećem koncentracionom logoru na Balkanu režirali su Gustav Gavrin i Kosta Hlavati, koji su napisali i scenario. Nečuvene strahote, kojima su bili izloženi zatočeni Srbi, Jevreji i Romi, rekonstruisane su pomoću fotografija pronađenih u zapljenjenim njemačkim i hrvatskim arhivama i kod pojedinaca.

1945. – Amerikanci bacili atomsku bombu na japanski grad Nagasaki, pri čemu je poginulo 70-90,000 ljudi.

1954. – Kao odgovor na prijetnje SSSR-a i Istočnog bloka Jugoslaviji, Grčka, Turska i SFRJ zaključile su na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o uzajamnoj političkoj suradnji i pomoći na rok od 20 godina. Otopljavanjem sovjetsko-jugoslavenskih odnosa poslije 1956. godine, taj savez je gubio na značaju, iako formalno nikad nije otkazan.

1962. – Umro je njemački književnik Hermann Hesse, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946, jedan od najznačajnijih književnika 20. vijeka. Napisao je dosta pjesama, od kojih su neke antologijske vrijednosti, a osnovna tema proze je nesklad između kontemplacije i čulnosti. Opredjeljenje za autentičnu ličnost, za radikalan bunt protiv normi i konvencija moderne tehnokratske civilizacije, učinilo ga je šezdesetih godina 20. vijeka idolom omladine na Zapadu. Djela: romani “Peter Kamencind”, “Pod točkom”, “Gertruda”, “Roshalda”, “Demijan”, “Sidarta”, “Stepski vuk”, “Igra staklenim perlama”…

1963. – Rođena je američka pjevačica i glumica Whitney Houston.

1974. – Richard Nixon podnio ostavku na mjesto predsjednika SAD. Istoga dana, dotadašnji potpredjednik Gerald Ford polaže zakletvu i postaje 38. predsjednik SAD-a.

(AbrašMEDIA)