Home » AbrašMEDIA » Doktorat: Damir Avdić, Amerika, Kapital Rekord [2017]

Doktorat: Damir Avdić, Amerika, Kapital Rekord [2017]

Nuspojave (‘plače li se zidu plača?’) bile su tek blagi nagovještaj, mali teaser za veliki album. Ako je …od trnja i žaoka izdao kao Diplomatz, Amerika je zasigurno Grahin doktorski rad. Rad na temu globalne konzumerističke dekadencije, sramotno prozirnih ideologema, lažnih narativa duboko ukotvljenih u Balkan, u Ameriku, svijet. Na Americi su manje ili više prisutni i njegov čuveni dvadesetdvogodišnjak i anarholiberal Fadil i Bog (šta god on danas kome predstavljao), a jezik mu je, mada s nešto manje pogrda i psovki, nikad oštriji, nikad prodorniji i nikad puniji iznenađenja i neočekivanih detalja. Nepoljuljan, istrajan, mudro ciničan, ovaj pedesetplusgodišnjak još uvijek stameno stoji samotan na braniku iskrenog političkog kantautorstva našeg odavno, u antičkom smislu riječi, idiotiziranog prostora.

Autor: Boris Filipič, AbrašMEDIA

Amerika je snimljena u ljubljanskom studiju Metro. Iza masteringa stoji Jernej Černalogar, producent je Jure Vlahović, a za intrigantan minimalistički omot zaslužan je, kao i ranije, Ajdin Bašić. Izdavač je također ostao isti.

Foto: Jože Suhadolnik

Album čini devet pjesama, ovaj put osvježenih pažljivo doziranim delayom, kako na gitarama, tako i na glasu, što stvara još teatralniji, a na momente i izrazito (post)apokaliptičan ambijent.

Apsolutni favorit je početna, naslovna pjesma u kojoj stječemo dojam potpuno drugačijeg Avdića. Preciznu analizu trampizmom iskristaliziranog SAD-a prati uhu pamtljiva pojka, igra riječi koju uživo sigurno neće pjevati jedan glas. (Merry, merry, merry, ‘Merica!). Hitoidna rifaža i aranžman Amerike nastavlja se na ne manje interesantne obračune s ratom, iluzornošću demokratije i bogova. Naročito vrijedi izdvojiti desetominutnu poemu ‘Detroit’ (gdje bi bio, šta bi bio da oružje nisam bacio) na kojoj Damirov fascinantan storytelling doseže novi nivo. Uz album je najavljena i istoimena knjiga koja će zasigurno sadržavati mnogo sličnih detroitskih momenata. Album završava s direktnom i razornom Gospode. Ne želim ići detaljnije, tek sugeriram čitatelju da se pripremi i sam suoči s kompletnim konceptom Amerike. Album je online i dostupan za slušanje, skidanje i kupovinu na Damirovom bandcamp profilu. A za živo iskustvo – OKC Abrašević, 29. oktobar – ne propustiti!

https://damiravdic.bandcamp.com/album/amerika