Home » AbrašMEDIA » Doktori i stomatolozi HNK-a 3. januara stupaju u štrajk upozorenja

Doktori i stomatolozi HNK-a 3. januara stupaju u štrajk upozorenja

Strukovni sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) za 3. januara 2018. godine najavio je početak štrajka upozorenja.

To je odlučeno na sastanku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu i Unije nezavisnih sindikata FBiH održanom u Mostaru.

Predsjednica ovoga sindikata dr. Kristina Bevanda je rekla kako će štrajk upozorenja trajati od 3. do 5. januara u terminima od 10:00 do 11:00 sati.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Osman Tufek je rekao kako su “na vrijeme predali kolektivne ugovore, ali odgovor još nismo dobili”.

Traže da se ispune zahtjevi, a to su povećanje satnice na 2,60 KM, povećanje koeficijenata za srednje osoblje za 0,20, a za ljekare 1,20 i povećanje radnih sati u sedmici sa 37,5 na 40.

„Zakonom o štrajku a i profesionalnom moralnom odgovornošću, pacijenti koji su životno ugroženi, hitna stanja štrajk neće osjetiti. Postoji popis poslova koji se mora obrađivati bez obzira i da je u pitanju generalni štrajk. Hladni slučajevi odnosno pacijenti koji nisu hitni, će se staviti na čekanje u periodu trajanja štrajka upozorenja od 10:00 do 11:00 sati. Ako dođe do generalnog štrajka onda ti hladni slučajevi čekaju do ispunjenja zahtjeva“ rekla je Bevanda.

 

(AbrašMEDIA)