Home » Društvo » Ekologija » Evropska građanska inicijativa protiv glifosata prikupila milion potpisa

Evropska građanska inicijativa protiv glifosata prikupila milion potpisa

Evropska građanska inicijativa (ECI) pokrenuta početkom ove godine prikupila je potrebnih milion potpisa građana Evropske unije koji pozivaju Evropsku komisiju da državama članicama predloži zabranu glifosata, provede reformu postupka odobravanja pesticida i da na razini EU-a utvrdi obvezne ciljeve smanjenja upotrebe pesticida.

Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta Davor Škrlec pozdravlja uspjeh evropske građanske inicijative i smatra kako je to dobar put da Komisija konačno zabrani ponovnu autorizaciju glifosata na tržištu EU-a koja istječe krajem ove godine.
Nakon što se za građansku inicijativu prikupi jedan milion potpisa Evropska komisija mora staviti zdravlje građana na prvo mjesto, zabraniti glifosat i poljoprivrednicima u Evropskoj uniji dati na raspolaganje pesticide niskog rizika.

– Zeleni u Evropskom parlamentu već duže vremena provode kampanju protiv glifosata zato što on predstavlja niz prijetnji ljudskom zdravlju, biljkama i životinjama. Sada kad je građanska inicijativa protiv glifosata prikupila milion potpisa građana diljem EU-a, Komisija će pažljivo ispitati inicijativu i u roku od tri mjeseca nakon primitka inicijative sastat će se s organizatorima kako bi detaljno objasnili pitanja potaknuta inicijativom. Organizatori će imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju u Evropskom parlamentu, a Komisija će u službenom odgovoru objasniti koje će mjere predložiti kao odgovor na građansku inicijativu te razloge poduzimanja ili nepoduzimanja mjera – rekao je Škrlec, prenosi portal croenergo.eu.

Komisija nije dužna podnijeti zakonodavni prijedlog na temelju inicijative. Ako Komisija odluči podnijeti zakonodavni prijedlog, pokrenut će se redovni zakonodavni postupak: Komisijin prijedlog podnosi se zakonodavcu (u pravilu Evropskom parlamentu i Vijeću, a u nekim slučajevima samo Vijeću) te, ako bude prihvaćen, prijedlog stupa na snagu.

(FENA)