Home » AbrašMEDIA » Evropski dan jezika u Mostaru

Evropski dan jezika u Mostaru

Od 2001. godine Evropski dan jezika obilježava se 26. septembra u 45 različitih zemalja. Na ovaj dan, širom Evrope, organizuju se brojne aktivnosti za i sa mladim, televizijske i radio emisije, časovi jezika i predavanja.

EUNIC BiH (Mreža evropskih kulturnih instituta) organizuje, svake godine u drugom gradu, zvanično obilježavanje ovog dana čiji je cilj isticanje jezične i kulturne raznolikosti Evrope.

Ove godine, 26. septembra, Evropski dan jezika će biti obilježen u Mostaru. Zvaničnoj ceremoniji otvaranja u 10h00 ispred Gimnazije Mostar prisustvovati će Ministar obrazovanja HNK, direktor Gimnazije i predstavnici zemalja učesnica (Francuski institut u BiH, Goethe Institut, Austrijski institut, Ambasade Češke Republike, Španije, Francuske, Mađarske, Slovenije, Grčke, Italije i Austrije), OSCE, EU Info centar, American corner Mostar i Hevi.

U organizaciji Misije OSCE-a u BiH biti će organizovan okrugli stol na temu „Razvoj komunikacijskih vještina u obrazovanju za 21. stoljeće kroz poučavanje jezika“, na kojem će učestvovati predstavnici ministarstava obrazovanja i drugih nadležnih obrazovnih institucija iz cijele BiH.

“Pozivamo sve građane Mostara, naročito učenike i studente, da posjete štandove zemalja učesnica, prisustvuju kratkim časovima na 9 različitih jezika (slovenački, francuski, mađarski, španski, češki, njemački, grčki, italijanski i engleski), učestvuju u različitim aktivnostima i osvoje neke od nagrada!”, saopštili su organizatori.

Više informacija potražite i na FB dešavanu.

(AbrašMEDIA)