Home » AbrašMEDIA » FIT Coding Challenge: Otvoreno takmičenje iz programiranja

FIT Coding Challenge: Otvoreno takmičenje iz programiranja

Takmičenje iz programiranja – FIT Coding Challenge, koje organizuje Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, otvorila je danas Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Ovo takmičenje je jedinstvena prilika da mladi pokažu svoje umijeće u programiranju, a takmičiti se mogu i studenti i srednjoškolci, rekla je Dilberović.

“Slavimo dva važna jubileja danas, a to je 10 godina spomenutog takmičenja i 20 godina postojanja Fakulteta informacijskih tehnologija”, rekla je ministrica Dilberović istaknuvši kako je upravo Fakultet informacijskih tehnologija najbolji fakultet u BiH i šire kada je riječ o informacijskim naukama.

Doc. Denis Mušić s Fakulteta informacijskih tehnologija rekao je kako FIT Coding Challenge nije samo takmičenje u programiranju, već se na ovaj način žele približiti privrednicima koji će predstaviti svoje kompanije.

Tokom današnjeg takmičenja bit će prezentirani najbolji radovi u kategoriji programiranja igara i u kategoriji inovacijskog izazova.

Inače, takmičenje se organizira s ciljem da se studenti i učenici srednjih škola potaknu na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja.

(AbrašMEDIA)