Home » AbrašMEDIA » FOTO: Promocija knjige “Pregled stvaralaštva u Mostaru – Prilozi iz kulturne historije”
foto: www.abrasmedia.info

FOTO: Promocija knjige “Pregled stvaralaštva u Mostaru – Prilozi iz kulturne historije”

Sinoć je u Centru za kulturu promovisana knjiga “Pregled stvaralaštva u Mostaru – Prilozi iz kulturne historije” autora Salke Šarića.

Piše: Amila Topčagić, AbrašMEDIA

O knjizi su, pored autora, govorili promotori Selma Raljević, Florijan Mićković, Nedžad Maksumić i Husein Oručević.

“Ova opsežna knjiga funkcionira kao vrijedan leksikon ljudi i svega onoga što predstavlja stvaralački opus Mostara, te time i kao čuvar memorije i riznica kulturno-historijskog nasljeđa i, općenito, života Mostara grada. Salki Šariću, sociologu kulture, glumcu, reditelju i publicisti, ovo je osma publikacija u vidu doprinosa očuvanju kulturne historije Mostara, što ga čini i hroničarom kulture Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine”, izjavila je Selma Raljević.

O knjizi je govorio i Nedžad Maksumić, koji je rekao sljedeće: “Ovoga puta pred nama je knjiga urađena u formi leksikona, nevjerovatno sveobuhvatan i ambiciozan pregled svih značajnih i manje značajnih pojedinaca i manifestacija kulture vezanih za Mostar i njegov kulturni razvoj od nastanka grada pa sve do danas. Od pjesnika i epistologa Ahmed-paše Hercegovića, sina Herceg Stjepana Vukčića Kosače i zeta osmanskog sultana Bajazita II, pa preko brojnih imena kroz vjekove i vjekove, sve do mladih mostarskih stvaralaca rođenih krajem dvadesetog vijeka, koji čine kulturnu scenu današnjeg Mostara”.

“Ova knjiga sadrži iscrpne podatke ne samo o autorima djela, nego i o svim kulturnim asocijacijama, tiskarstvu, bibliotekama, časopisima i novinama koje su egzistirale u Mostaru od 15 vijeka do danas. Knjiga ima sve odlike koje karakterišu leksikone i korisno će poslužiti studentima, profesorima i povjesničarima umjetnosti”, izjavio je Florijan Mićković, akademski kipar.

Husein Oručević je rekao kako je svaka od osam Salkinih knjiga cigla koja je utkana u historiju Mostara. “Salko je pionir, vječni pionir sa navikom da govori o ljudima koji nisu on. On se prihvatio stvari i posla kojih se vrlo malo pojedinica prihvaća u ovom gradu, rad sa papirima, u arhivu i prebiranje tih papira. Taj rad, što ga radi Salko, je filigranski, ali koji govori najtvrđe o Mostaru”, izjavio je Oručević, navodeći kako su se u knjizi našla sjećanja kao pisana riječ.

Salko Šarić, autor knjige, u kratkom obraćanju naglasio je kako u knjizi ima dobrih i zanimljivih stvari iz Mostara te se zahvalio promotorima i posjetiocima na izdvojenom vremenu.

(AbrašMEDIA)