Home » AbrašMEDIA » FOTO: U Mostaru obilježen Međunarodni dan joge
Međunarodni dan joge u Mostaru, foto: www.abrasmedia.info

FOTO: U Mostaru obilježen Međunarodni dan joge

Međunarodni dan joge danas je obilježen na Španskom trgu, u organizaciji grada Mostara i ambasade Indije.

Obilježavanju Međunarodnog dana joge prisustvovala su i dva učitelja iz Indije koji su sa prisutnima vježbali jogu, a pored toga Indija je predstavljena i kroz tradicionalnu muziku i kuhinju. Prisutnima su se obratili Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara i Rahul Chhabra, ambasador Indije za BiH.

“Joga je prije tri godine proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom od strane Ujedinjenih Naroda. To je, zaista, dar Indije čovječanstvu. Nema religijskog značaja, odnosno religija nije povezana s jogom. To je zaista samo vježba za um i tijelo. Pomaže vam održati tijelo jakim, a um čistim”, rekao je ambasador Rahul Chhabra.

“Prošle sedmice indijska delegacija prisustvovala je biznis forumu u Trebinju. Grad Trebinje odlučio je otvoriti svoju kancelariju u Indiji, a Indija je odlučila otvoriti svoju kancelariju u Trebinju”, dodao je ambasador Chhabra, izrazivši radost zbog buduće saradnje.

“Već treću godinu, tradicionalno, grad Mostar proslavlja Međunarodni dan joge. Kao što je njegova ekselencija spomenula, joga je već treću godinu zaštićena kao nematerijalna kulturna baština, a grad Mostar od 2005. godine ima zaštićenu materijalnu baštinu – Stari most. Upravo u tom kontekstu ovaj vid nematerijalne baštine dodatno obogaćuje ono što mi imamo”, izjavila je Radmila Komadina.

Međunarodni dan joge obilježen je ranije u Sarajevu i  Banjaluci.

(AbrašMEDIA)