Home » Featured » Francuski ministar saobraćaja: Štrajkače ćemo na posao vratiti silom
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Francuski ministar saobraćaja: Štrajkače ćemo na posao vratiti silom

Francuski ministar saobraćaja Alain Vidalies zaprijetio je da će primorati mašinovođe koje štrajkuju da se vrate na posao kako bi se obezbijedio prevoz za navijače.

Na stadionu će se od večeras igrati utakmice u okviru Evropskog prvenstva u fudbalu.

Zbog novog zakona o radu u štrajku su mašinovođe vozova na linijama koje vode do nacionalnog stadiona gdje će večeras biti održana prva utakmica šampionata, između selekcija Francuske i Rumunije, prenosi AP.

Vidalies je naglasio da će prevoz do Stadiona Francuske danas biti obezbijeđen.

Na pitanje da li će vlada primjeniti posebne mjere kako bi primorala mašinovođe da se vrate na posao iz razloga vezanih za javni red, Vidalies je danas radiju Erop-1 rekao da će “vlada to učiniti ako se problemi sa prevozom sutra pogoršaju”.

Stupanje u štrajk za sutra su najavili i piloti “Air Francea”, dok je u nekim dijelovima zemlje nastavljen i štrajk zaposlenih u službama gradske čistoće, zbog čega se po ulicama danima nalaze gomile smeća.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo poručila je danas da će smeće nagomilano zbog štrajka biti u potpunosti sklonjeno sa ulica, preneo je AFP.

Skoro 3.000 tona smeća stoji nesakupljeno na ulicama Pariza, saopštile su vlasti, a smeće se nagomilava i u Marseju, koji će biti domaćin četiri utakmice.

Francuski predsjednik François Hollande upozorio je francuske štrajkače da ne pokušavaju da protestima zbog novog zakona o radu ometu Evropsko prvenstvo u fudbalu, a ministar sporta Tijeri Brajar pozvao je sindikate da misle na fudbalske navijače.

Francuska je, takođe, pod jakim mjerama bezbjednosti otkako su u Parizu novembra prošle godine izvedeni džihadistički napadi, dok se istovremeno oporavlja od štete koju su joj prošle sedmice nanijele poplave u centralnim i sjevernim regionima.