Home » AbrašMEDIA » G Edd: Kada bi slijedili ljubav, kompletno društvo bi krenulo naprijed

G Edd: Kada bi slijedili ljubav, kompletno društvo bi krenulo naprijed

Festival elektronske muzike, Lunar Festival, najavljen je 11. i 12. aprila u Areni Zenica. O festivalu, organizaciji, i elektronskoj muzici razgovarali smo sa Edinom Gazićem (G Edd), jednim od organizatora Lunar Festivala.

Razgovarao: Benjamin Ahmetović

Kako je nastala ideja za organizaciju jednog ovakvog festivala i zašto baš ime Lunar Festival?

G Edd: Pa ovaj festival bih uporedio sa sevdalinkom. Sevdalinka nema autora, prenosi se u narodu s koljena na koljeno i onda je na kraju neko “obradi”. Tako i ideja o festivalu koji će okupiti bh. DJ-eve je kružila u narodu, a autor joj nije poznat. Mi smo je uzeli i pretvorili u stvarnost. A lunar je mjesec, a to je nekako asocijacija na noć i noćni provod.

Mora se priznati da je ovo jako ambiciozan projekat, budući da učestvuje dosad najveći broj DJ-eva i producenata iz BiH, a zastupljen je i najveći broj različitih žanrova. Da li Vam ovo stvara pritisak ili zadovoljsto i čast?

G Edd: Pa taj pritisak nas pokreće da radimo, da udovoljimo svima i da na kraju sve bude savršeno. Imamo dosta iskustva u promovisanju elektronske muzike na našim prostorima, i mislim da nas je to iskustvo dovelo do ovakvog projekta. Zadovoljstvo ce doći na kraju, nadamo se, kada svi zajedno izađemo kao pobjednici, zadovoljni kvalitetom artista, a i produkcijom festivala.

Prilikom odabira izvođača, koji su bili kriteriji za odabir i stavljanje na line-up?

G Edd: Moram priznati da, iako je tu 50-ak DJ-eva, opet tu nisu svi koji bi trebali biti. Jednostavno smo komunicirali s ljudima koji poznaju scenu, tražili od njih mišljenje i onda na kraju imena koja su se najviše spominjala pozvali na festival. Naravno, slušali smo mišljenje onih koji zaista poznaju o čemu se radi ovdje, a ne bilo koga.

Koja imena biste izdvojili kao budućnost bh. elektronske scene?

G Edd: Na neki način, svi na line up-u su budućnost elektronske scene. Mislim da će se uz ovo probuditi i želja nekih klinaca da žive ovu muziku, a mislim da će i naše radionice biti pravo mjesto za njih.

Možete li nam reći nešto više o popratnim aktivnostima festivala, radionicama i sl.?

G Edd: Ranije iskustvo nam je pokazalo da nam fali edukacije, a kroz ovaj festival ćemo se potruditi da i taj aspekt dignemo na veći nivo. Jednostavno imamo needukovanu publiku, dosta ljudi ne zna zašto mu je lijepo na eventu elektronske muzike. Kada imate edukovanu publiku, onda će se slika o elektronskoj muzici u BiH širiti na lijep način, i eventi će biti posjećeniji. Moramo preuzeti odgovornost za lošu situaciju sa elektronskom muzikom kod nas, mi smo najveći krivci za trenutnu situaciju. Zato će Lunar pokušati približiti ovu vrstu muzike ljudima, jer dosadašnji pokušaji nisu se pokazali uspješnim.

Kako i gdje zainteresovani posjetioci mogu doći do karata i šta je sa ljudima van Zenice, postoji li neki organizovani prijevoz i smještaj?

G Edd: Mislili smo na sve. Karte se mogu kupiti preko interneta (kupikartu.ba) i na svim njihovim prodajnim mjestima širom BiH. Cijena karte za dva dana je 12KM, a kako bi posjetioce “natjerali” da oba dana budu tu, karta za jedan dan će biti 10KM. Imamo spreman i prijevoz, samo čekamo zainteresovane, a našli smo i smještaj za naše goste koji će se kretati oko 20 KM, zavisno od kvaliteta smještaja.

Poruka za kraj?

G Edd: Moj životni moto je “radi ono sto voliš i što te ispunjava”, iako je to u današnje vrijeme teško. Mislim, kada bi se svi držali toga i slijedili ljubav, kompletno društvo bi krenulo naprijed. Neka nas ljubav vodi, peace!

(AbrašMEDIA)