Home » Društvo » Gojaznost djece se udesetostručila za 40 godina

Gojaznost djece se udesetostručila za 40 godina

Broj gojazne djece i adolescenata širom svijeta se udeseterostručio u zadnjih 40 godina, a rast se ubrzava u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, posebno u Aziji, pokazalo je veliko istraživanje.

Stope dječje i tinejdžerske gojaznosti su stabilne u Sjedinjenim Američkim Državama, sjeverozapadnoj Evropi i drugim bogatim zemljama, ali tu ostaju “neprihvatljivo visoke”, rekli su istraživači Imperial College London i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Tokom 40 godina došli smo s gotovo 11 miliona do više od deseterostrukog povećanja na 120 miliona gojazne djece i adolescenata širom svijeta”, rekao je na konferenciji za novinare vodeći autor Majid Ezzati s fakulteta za javno zdravlje Imperial Collegea London.

To znači da je skoro osam posto dječaka i skoro šest posto djevojčica širom svijeta bilo gojazno u 2016., naspram manje od jedan posto za oba spola u 1975, prenosi Hina.

Dodatnih 213 miliona djece u dobi od pet do 19 godina imalo je pretjeranu težinu prošle godine, ali su bili ispod praga gojaznosti, prema najvećem ikad urađenom istraživanju temeljenom na mjerenju visine i težine 129 miliona ljudi.

Istraživači su pozvali na bolju prehranu u kući i u školi te više fizičkog vježbanja kako bi se spriječilo da ova generacija postanu odrasli s povećanom opasnošću od dijabetesa i raka zbog pretjerane težine.

Jasne naljepnice na prehrambenim proizvodima s podacima o sadržaju soli, šećera i masnoća su potrebne kako bi pomogle potrošačima da donesu “zdrave odluke”, reklo je istraživanje.

Trebalo bi razmotriti oporezivanje i oštra ograničenja reklamiranja “hrane smeća”, navodi studija. WHO je već preporučio 20 postotni porez na zašećerene napitke kako bi se smanjila potrošnja.

Južna Afrika, Egipat i Meksiko, koji su “prije četiri desetljeća imali vrlo nizak nivo gojaznosti” sada imaju među najvećima stope gojaznosti kod djevojčica, između 20-25 posto, rekao je Ezzati.

“Iskustva istočne Azije i Latinske Amerike te Kariba pokazuju da je prelaz od premršavosti do pretjerane težine i gojaznosti može biti brz”, rekla je studija.

Ako se nastave sadašnji trendovi 2022. će biti više pretile djece i tinejdžera nego premršavih, kojih sada ima 192 miliona, od čega je polovica u Indiji, reklo je istraživanje.

Polinezija i Mikronezija su imali najvišu stopu dječje gojaznosti prošle godine, 25,4 posto kod djevojčica i 22,4 posto kod dječaka, a slijedi ih “regija s visokim prihodima engleskog govornog područja” koja uključuje Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Irsku i Britaniju.

Među zemljama s visokim prihodima Sjedinjene Američke Države imaju “najvišu stopu gojaznosti kod djevojčica i dječaka”, 19,5 posto i 23,3 posto.

(Agencije)