Home » AbrašMEDIA » Grčka: Bivša članica otkrila jezive detalje o aktivnostima Zlatne Zore

Grčka: Bivša članica otkrila jezive detalje o aktivnostima Zlatne Zore

Oružje, klanje janjadi da se “pronađu arterije” i prebijanje članova koji su htjeli napustiti organizaciju, samo su neki od jezivih detalja koje je na suđenju Zlatnoj Zori, grčkoj partiji ektremne desnice, iznijela “Svjedokinja E”.

Izvor: Athens News Agency/Euronews
Prevod: Robert Jandrić, AbrašMEDIA

Iskustvo svjedokinje u ovoj političkoj partiji trajalo je šest godina, do 2010. kada je odlučila da je napusti, jer je “osjećala gađenje prema aktivnostima svoje partije” i bila “uplašena za svoj život”. Nakon što je napustila organizaciju i počela primati prijetnje od strane članova partije, bila je primorana napustiti i posao, promijeniti mjesto stanovanja i skrivati se.

Bivša članica Zlatne Zore u svjedočenju navodi da je partija počela da povećava broj napada na strance i ljevičare 2006. godine, a “napadi noževima počeli su 2010”.

“Svjedokinja E” govorila je i o noćnim stražama u Atini i obukama “kako uništiti neprijatelja”. Sudu je izjavila da sama nije učestvovala u ovim aktivnostima, jer “to nije u njenoj prirodi” i “ne odgovara njenoj političkoj ideologiji”.

Bivša članica izjavila je da je bila prisutna u partijskoj kancelariji kada je Nikos Mihos, bivši parlamentarac Zlane Zore, otkazao čas obuke klanja, tokom koje je druge članove partije učio kako koristiti nož da bi se pronašle arterije.

Svi članovi partije morali su nositi oružje jer su “bili pod rizikom od napada”. Osjećaj opasnosti pojačan je nakon što je u sjedištu stranke pronađena bomba, izjavila je “Svjedokinja E”.

Na pitanje sudije da li je primila bilo kakve prijetnje nakon što se distancirala od Zlatne Zore, svjedokinja je izjavila da je protiv nje izdata “naredba o prebijanju”. Naredba vrijedi i danas, i svaki član partije zna da joj treba “polomiti noge” kad je pronađe, dodala je svjedokinja.

Suđenje protiv vodećih članova Zlatne Zore zbog “pripadnosti kriminalnoj organizaciji i ubistva” traje od 2015. godine, nakon što je član ove partije ubio antifašističkog repera.

(AbrašMEDIA)

 

Pročitajte još:

Evropski bijeli supremacisti imaju moćne saveznike

Povratak fašizma u Italiji: Uspjeh stranke Casa Pound na lokalnim izborima u Rimu

Grčka: Neonacisti upali u školu, protive se obrazovanju djece izbjeglica