Home » AbrašMEDIA » HNK: Najavljena provedba programa ranog otkrivanja karcinoma dojke

HNK: Najavljena provedba programa ranog otkrivanja karcinoma dojke

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, nevladinim udruženjima, medijima i drugim relevantnim institucijama, najavilo je donošenje i provedbu kantonalnog programa ranog otkrivanja karcinoma dojke kao dio realizovanja strateških ciljeva zacrtanih Strategijom za provedbu reforme zdravstva za područje HNK.

Tim povodom danas je u Ministarstvu održan radni sastanak na kojem su prisustvovali dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, te predstavnice Udruge građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja „Novi pogled“ Mostar.

Na sastanku je naglašeno kako je današnji susret nastavak već poduzetih aktivnosti s ciljem podizanja nivoa kvalitete zdravstvenih usluga, koja se jednim dijelom ostvaruje i kroz nabavu savremene medicinske opreme.

Tokom radnih posjeta bolničkim zdravstvenim ustanovama u HNK, Adnana Faladžića, ministra financija HNK i ministra Opsenice, dogovoreno je da se pokuša naći mogućnost nabave najnužnije medicinske opreme. Između ostalog, dogovoreno je da se u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici  Mostar stavi u funkciju savremeni digitalni mamograf kao jedan od preduslova za uspješno realizovanje programa. Drugi značajni preduslov jest uspostava radiološkog informacijskog sistema(RIS) i PACS-a (eng. Picture Archival and Communication System) kao dio Integrisanog zdravstvenog informacijskog sistema (IZIS) koji bi omogućio da digitalne medicinske slike budu povezane u jedinstveni sistem i dostupne doktorima u svakom trenutku.

Kantonalnim programom ranog otkrivanja karcinoma dojke bit će obuhvaćene sve žene od 40 i više godina života. Bitno je naglasiti da skrining mamografija, kao metoda ranog otkrivanja raka dojke, značajno poboljšava izglede izlječenja od ove podmukle bolesti, bolju kvalitetu života, smanjenje invazivnih hirurških metoda i invalidnosti, brže ozdravljenje  kao i smanjenje troškova liječenja.

(AbrašMEDIA)