Home » Dnevne novosti » Region » Hrvatska: Učenici dobili upitnik za vojnu evidenciju

Hrvatska: Učenici dobili upitnik za vojnu evidenciju

Pojedini roditelji srednjoškolaca u Slavoniji šokirani su činjenicom da je njihovoj djeci proteklih dana podijeljen upitnik za uvođenje u vojnu evidenciju.

Zabrinutost roditelja je tim veća jer je riječ o upitniku koji je kreirala Uprava za ljudske resurse Ministarstva odbrane Hrvatske i to u jeku rasprave o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka.

Doduše, prema medijskim najavama riječ je o obaveznom služenju vojnog roka koji bi bio organizovan samo u ljetnim mjesecima i trajao bi od jedne do najviše tri sedmice, što je mnoge navelo da zapitaju da li je tu riječ o vojnom roku ili “ljetnjem kampu”.

Pomenuti upitnik su, naime, dobili dječaci rođeni 1999, što znači da su pretežno još uvijek maloljetnici, a u upitniku se od njih traži da popune rubrike sa svojim ličnim podacima, statusom, zdravstvenim stanjem, planovima za budućnost u smislu nastavka školovanja, te da zaokruže jesu li zainteresovani za dobrovoljno vojno osposobljavanje.

Na kraju se u upitniku traži i da stave svojeručni potpis, prenio je zagrebački Jutarnji list.

Učenici su upitnike ponijeli kući, a majka jednog od njih, koji pohađa Tehničku školu i Prirodoslovnu gimnaziju Ruđera Boškovića u Osijeku, ogorčena tim činom poslala je pismo predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku tražeći od njega, kao saborskog zastupnika, zaštitu za svoje maloljetno dijete.

Poštujući njenu anonimnost, iz HNS-a su pismo podijelili s javnošću, a žena, inače samohrana majka dvoje dece, u njemu navodi kako su jednom njenom djetetu ‘zastrašivanjem i obmanom pregažena prava’.

“Tokom nastavnog sata pod krinkom da se radi o anketi uobičajenoj za nastavni plan i program bio je prisiljen potpisati dokument proistekao uz Odeljenja za ljudske resurse MORH-a. Sojeručnim potpisom on bi pristao da bude ‘novak’. te da bez odlaganja pristaje da bude upisan u vojnu evidenciju”, napisala je šokirana majka.

Ona kaže i da samo da je bukvalno zatečena ovakvim “nasilničkim prodiranjem MORH-a u hrvatski školski sistem, već sam i zastrašena činjenicom da je škola dozvolila uopšte ovakvo grubo i bespravno zadiranje u svijet maloljetnika”.

Ova majka je navela da je u pitanju “militaristička hajka na tinejdžere na pragu zrelosti”.

“Osijek je jednom odbranjen u ratu, a na svima nama je da ga sada obranimo od nasrtaja na mir”, navela je ona.

Predsednik HNS za osiječki okrug Stjepan Čuraj osudio je ovaj čin MORH-a i pozvao učenike i roditelje na bojkot upitnika.

(TANJUG)