Home » Društvo » HRW upozorio na policijsku brutalnost u Kataloniji

HRW upozorio na policijsku brutalnost u Kataloniji

Human Rights Watch je upozorio da je španjolska policija pretjerano koristila silu 1. listopada tijekom održavanja referenduma o samoodređenju Katalonije, prenose agencije.

Prema toj nevladinoj organizaciji, koja istražuje tri mjesta na kojima je prijavljeno nasilje, policija i civilna garda su palicama napadale mirne prosvjednike i izazvale brojne ozljede tijekom izjašnjavanja koje su organizirali katalonski separatisti, a vlasti u Madridu ga zabranile.

“Policija možda na svojoj strani ima zakon, ali to joj ne daje pravo da bude nasilna prema mirnim prosvjednicima”, inzistirao je Kartik Raj, analitičar u HRW-u.

Snimke policijskog nasilja tijekom referenduma obišle su svijet i ogorčile katalonsko javno mnijenje. Najmanje 800 ljudi zatražilo je liječničku pomoć.

Predstavnik španjolske vlade u Kataloniji Enric Millo u televizijskom intervjuu pet dana kasnije ispričao se zbog nasilja nacionalne policije prema prosvjednicima koji su pokušavali glasati na zabranjenom referendumu.

“Do 8. listopada, 23 katalonska suda primila su dojave o neprimjerenom policijskom ponašanju. Jedan sud razmatra tužbe 36 osoba koje se odnose na 17 raznih mjesta u Barceloni”, naglašava HRW.

I druge nevladine organizacije upozorile su na policijsko ponašanje tog dana, prije svega Amnesty International koji govori o pretjeranoj uporabi policijskih palica, te udarcima u glavu koje zabranjuju povelje Ujedinjenih naroda.

“Korištena je i vrsta gumenih metaka koju zabranjuje međunarodno pravo”, naglašava Amnesty International.

(Agencije)