Home » Dnevne novosti » IAEA: Iran poštuje nuklearni sporazum

IAEA: Iran poštuje nuklearni sporazum

Iran doista poštuje svoje obveze iz nuklearnog ugovora koji je 2015. potpisao s velesilama, zaključila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u tromjesečnom izvješću.

UN-ova agencija potvrđuje da Teheran nije obogaćivao uranij do zabranjenog stupnja niti je stvarao nedopuštene zalihe slaboobogaćenog uranija i teške vode, prenosi Hina.

Da Iran ispunjava svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama, izjavio je u nedavno i generalni direktor IAEA-e Yukiya Amano i poručio da inspektori Ujedinjenih naroda nemaju problema u obavljanju verifikacijskih napora.

Ova očekivana potvrda da Iran poštuje svoje ugovorne obveze dolazi točno mjesec nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da više neće potvrđivati taj ugovor koji, po njegovu mišljenju, samo “nakratko” odgađa pristup Irana atomskom oružju.

Američki kongres idućih tjedana treba odlučiti o ponovnom uvođenju sankcija koje su ukinute nakon što je Teheran pristao ograničiti svoj nuklearni program, što bi zapravo značilo kraj ugovora i što su osudile druge zemlje potpisnice ugovora, pa tako i Europska unija.

Iran i šest svjetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka – postigli su 14. srpnja 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

(Agencije)