Home » Društvo » Antifašizam » Italija marširala protiv rasizma i fašizma

Italija marširala protiv rasizma i fašizma

Hiljade Italijana i migranata mirno su demonstrirale protiv nasilja i rasizma u italijanskom gradu Maserati.

U tom gradu je prije tačno nedjelju dana muškarac s neonacističkim ubjeđenjima u pucnjavi ranio šestoro Afrikanaca, a protestni marševi održani su i u drugim gradovima Italije.

Učesnici marševa, koji su organizovani i u Milanu, Torinu, Rimu, Palermu i drugim gradovima, upozorili su na buđenje neofašističkih osjećanja u jeku kampanje uoči nacionalnih izbora zakazanih za 4. mart, prenosi AP.

U Piacenzi, malom gradu u sjevernoj Italiji, neki antifašistički nastrojeni demonstranti bacali su kamenice na policiju i sukobili se s policajcima protestujući protiv otvaranja lokalnog sjedišta krajnje desničarske političke grupe, javljaju italijanski mediji.

Zvaničnici u Maserati, u središnjem dijelu zemlje, prvobitno su zabranili protestni skup, iz straha od nasilja krajnje desničarskih grupa, i tek su ga u petak odobrili, ali su iz predostrožnosti gradske škole danas bile zatvorene, a javni prijevoz obustavljen, navodi Reuters.

U Maserati su Italijani i migranti mirno, tokom popodnevnog protestnog marša, nosili italijanske zastave i transparente protiv nasilja i rasizma, mašući crvenim balonima u obliku srca sa imenima upucanih Afrikanaca.

Na jednom transparentu pisalo je “fašista Salvini”, a britanska agencija navodi da se to odnosi na Mattea Salvinija, lidera desničarske stranke Sjeverna liga koja se snažno protivi ilegalnim imigrantima.

Međutim, u znak rasprostranjenih i rastućih antiimigrantskih osjećanja u Italiji, nijedan od lidera glavnih partija nije prisustvovao maršu.

Istovremeno, Salvini je, u obraćanju na jednom skupu u sjevernoj Italiji, rekao da se zbog marša “stidi kao Italijan”.

Luca Traini (28), napadač koji je 3. februara u Maserati iz automobila pucao na prolaznike i ranio šestoro afričkih imigranata, uhapšen je nakon pucnjave.

Traini je, inače, prošle godine bio neuspješni kandidat antiimigrantske Sjeverne lige na opštinskim izborima u obližnjem gradu Corridoniji, kako su naveli lokalni zvaničnici.

Lokalne vlasti su saopštile da napadač nije imao krivični dosije, kao i da motiv pucnjave za sada nije poznat, ali su istakle da se ona desila samo nekoliko dana nakon što je u Maserati pronađeno raskomadano tijelo italijanske tinejdžerke od 18 godina, sakriveno u dva kofera, za čije ubistvo je osumnjičen 29-godišnji nigerijski imigrant Inosent Osegale.

Pod istragom zbog tog slučaja je nekoliko Nigerijaca, među kojima i jedal diler droge.

(Agencije)