Home » AbrašMEDIA » Književni most: Almin Kaplan u Narodnom pozorištu Mostar

Književni most: Almin Kaplan u Narodnom pozorištu Mostar

Gost “Književnog mosta” Narodnog pozorišta Mostar u ponedjeljak, 6. 11. u 19 sati je nagrađivani pjesnik Almin Kaplan. Ulaz je besplatan!

“Poezijom kao i prozom nastojim zagrebati i vidjeti šta je to dolje ispod stvarnosti. Ili je bolje reći – pisanjem nastojim stvarnost produbiti. U ‘Mostarskoj zbirci’ sam od sjećanja slagao moj lični Mostar, onakav kakvim ga ja osjećam. U taj Mostar ugradio sam sve ono što sam godinama skupljao i čuvao… ‘Bukara’ je zbirka o ljudima koji su se negdje zastisnuli (zagubili) u užasu devedesetih, kao one stvarčice što popadnu za komodu i koje najčešće nikada ne nađemo. A ako ih i nađemo, više nemaju nikakve svrhe i budu nam van konteksta njihovog vremena – tužne”, kaže Kaplan.

Razgovaramo o Kaplanovim knjigama poezije, među kojima i o najnovijoj knjizi “Bukara” za koju je dobio nagradu na konkursu Fondacije za izdavaštvo u 2016. godini i koja će upravo u Narodnom pozorištu Mostar po prvi put biti predstavljena u javnosti.

Razgovaraćemo i o “Mostarskoj zbirci”, o njegovom prvom romanu “Trganje” koji ovih dana izlazi iz štampe, o vremenu, svijetu, nama…

(AbrašMEDIA)