Književnost

Preminula britanska spisateljica Phyllis Dorothy James

Foto: www.famousauthors.org

Slavna britanska spisateljica krimića Phyllis Dorothy James preminula je u četvrtak u Oxfordu u dobi od 94 godine, prenose britanski mediji.

Poetska večer Marka Vešovića na promociji portala Strane.ba

U četvrtak je u Ćorovića kući u Mostaru održana književna večer Marka Vešovića, upriličena povodom puštanja u funkciju portala za književnost i kulturu Strane.ba.

Nedžad Ibrahimović: Sloboda i humanistički okvir ovdje se još moraju osvajati

Foto: Srđan Veljović, czkd.org

Nedžad Ibrahimović, prozaist, književni kritičar i esejist, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, novi je predsjednik PEN centra BiH.

Nedžad Ibrahimović novi predsjednik PEN Centra BiH

Izborna skupština PEN Centra BiH održana je u Muzeju književnosti BiH.

Mario Vargas Llosa: Nacionalizam uvijek proizvodi ratove, diskriminaciju i rasizam

Nacionalizam kao sinonim za "regresiju" predstavlja najveću prijetnju za izgradnju Evrope, ocijenio je peruanski Nobelovac Mario Vargas Llosa koji je upravo završio pozrišnu adaptaciju Bokačovog "Dekamerona".

Promocija mini-antologije „Idiot Balkan“ - 13. 10. u OKC Abrašević

Paraliterarna organizacija I.D.I.O.T. (Slovenija) kreće na regionalnu turneju na kojoj će biti predstavljena mini-antologija IDIOT BALKAN (štampana 2013. godine). U ponedjeljak, 13.

Bh. Udruženje izdavača i knjižara na sajmu knjiga u Frankfurtu

Bosanskohercegovačko Udruženje izdavača i knjižara na Sajmu knjiga u Frankfurtu predstavilo je nagrađene izdavačke kuće, knjige i autore na 26. Sarajevskom sajmu knjiga.

Patrick Modiano dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Francuski književnik Patrick Modiano dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2014. godinu.

Nobelova akademija nagradila je književnika zbog "umjetnosti kojom je evocirao najneuhvatljivije ljudske sudbine", prenosi BBC.

Nedjelja zabranjenih knjiga: 12 knjiga koje treba pročitati

Povodom Nedjelje zabranjenih knjiga, koja se više od 20 godina organizuje u SAD, sajt Hafington post je sastavio listu 12 zabranjenih knjiga koje bi svaka žena (ali i muškarac) trebalo da pročita.
 

Lični dnevnici Lava Tolstoja dostupni na internetu

Lični dnevnici čuvenog ruskog pisca Lava Tolstoja biće dostupni na internetu besplatno, povodom 186. godina od piščevog rođenja. "Dnevnici nisu nikad objavljeni posebno. Bili su uvršteni u sabrana djela u 90 tomova sa ograničenim tiražom.

Pages

Subscribe to RSS - Književnost