Književnost

Mario Vargas Llosa: Nacionalizam uvijek proizvodi ratove, diskriminaciju i rasizam

Nacionalizam kao sinonim za "regresiju" predstavlja najveću prijetnju za izgradnju Evrope, ocijenio je peruanski Nobelovac Mario Vargas Llosa koji je upravo završio pozrišnu adaptaciju Bokačovog "Dekamerona".

Promocija mini-antologije „Idiot Balkan“ - 13. 10. u OKC Abrašević

Paraliterarna organizacija I.D.I.O.T. (Slovenija) kreće na regionalnu turneju na kojoj će biti predstavljena mini-antologija IDIOT BALKAN (štampana 2013. godine). U ponedjeljak, 13.

Bh. Udruženje izdavača i knjižara na sajmu knjiga u Frankfurtu

Bosanskohercegovačko Udruženje izdavača i knjižara na Sajmu knjiga u Frankfurtu predstavilo je nagrađene izdavačke kuće, knjige i autore na 26. Sarajevskom sajmu knjiga.

Patrick Modiano dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Francuski književnik Patrick Modiano dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2014. godinu.

Nobelova akademija nagradila je književnika zbog "umjetnosti kojom je evocirao najneuhvatljivije ljudske sudbine", prenosi BBC.

Nedjelja zabranjenih knjiga: 12 knjiga koje treba pročitati

Povodom Nedjelje zabranjenih knjiga, koja se više od 20 godina organizuje u SAD, sajt Hafington post je sastavio listu 12 zabranjenih knjiga koje bi svaka žena (ali i muškarac) trebalo da pročita.
 

Lični dnevnici Lava Tolstoja dostupni na internetu

Lični dnevnici čuvenog ruskog pisca Lava Tolstoja biće dostupni na internetu besplatno, povodom 186. godina od piščevog rođenja. "Dnevnici nisu nikad objavljeni posebno. Bili su uvršteni u sabrana djela u 90 tomova sa ograničenim tiražom.

Ivan Lovrenović dobitnik nagrade Meša Selimović

Roman Ivana Lovrenovića, "Nestali u stoljeću“, odlukom žirija kojim je predsjedavala Julijana Matanović, dobitnik je ovogodišnje književne nagrade Meša Selimović, koja se dodjeljuje u okviru književnih susreta Cum grano salis u Tuzli, piše portal

Predstavljeni romani u užem izboru za nagradu „Meša Selimović“

Naslovi romana koji su ušli u uži izbor za nagradu ˝Meša Selimović˝ na predstojećim 14. međunarodnim književnim susretima ˝Cum grano salis˝, objavljeni su danas na konferenciji u Općini Tuzla.

Manifestacija Slovo Gorčina, od 8. do 10. 8. u Stocu

Manifestacija Slovo Gorčina održaće se od 8. do 10. augusta u Stocu. 
 

Matica objavila Matoševe Polemičke i druge spise

Knjigu "Polemički i drugi spisi" hrvatskoga književnika Antuna Gustava Matoša objavila je Matica hrvatska kao četvrti svezak izabranih Matoševih djela u sklopu svoje knjižnice Stoljeća hrvatske književnosti.

Pages

Subscribe to RSS - Književnost