Književnost

SPKD Prosvjeta obilježava 140 godina od rođenja Svetozara Ćorovića

Ove godine SPKD Prosvjeta Mostar u saradnji sa SPKD Prosvjetom Sarajevo obilježava 140 godina od rođenja književnika Svetozara Ćorovića. 
 

Knjižara koja pluta na vodi

Photo Credit: Victoria Philpott

Jedna od najoriginalnijih knjižara na svijetu i mjesto koje je postalo nezaobilazna stanka za turiste, ali i lokalno stanovništvo - "Libreria Acqua Alta" nalazi se nedaleko od Trga svetog Marka u Veneciji.

Film Dalibora Matanića nagrađen u Cannesu

Hrvatski dugometražni igrani film "Zvizdan", autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je nagradu žirija u natjecateljskom programu "Izvjestan pogled" („Un Certain Regard“) 68. Filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Ukraden primjerak prvog izdanja romana „Sto godina samoće“

Kolumbijska policija je otvorila istragu krađe primjerka prvog izdanja remek-djela Gabrijela Garsije Markesa "Sto godina samoće".

Preminula književnica Ruth Rendell

Foto: http://www.thetimes.co.uk/

Ruth Rendell, jedna od najpopularnijih i naproduktivnijih suvremenih britanskih spisateljica kriminalističkih romana umrla je u subotu u Londonu u 85. godini, izvijestio je njezin izdavač Penguin Random House.

Stefan Simić: Za mene je umjetnost biti iskren

Književna veče sa Stefanom Simićem održana je sinoć u kući Svetozara Ćorovića, gdje je ovaj mladi talentovani pisac iz Paraćina promovisao prošireno izdanje svoje druge knjige “Odjeci ljudskog.”
 
Tekst i foto: Dragana Dušanić
 

Danas se obilježava 31. godišnjica smrti Branka Ćopića

U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, danas će biti obilježena 31 godina od smrti ovog velikog pisca.

Dobitnici „Kočićevog pera“ Gojko Čelebić i Dževad Karahasan

Žiri za književnu nagradu "Kočićevo pero" donio je jednoglasnu odluku da ova nagrada ravnopravno u ovoj godini bude dodijeljna piscima Gojku Čelebiću iz Podgorice za roman "Mig" i piscu iz Sarajeva Dževadu Karahasanu za knjigu "Kuća za umorne", zbog visokih dostignuća u savremenoj književnosti i

Književna večer sa Stefanom Simićem - 27. marta u Ćorovića kući

SPKD Prosvjeta Mostar Vas poziva na književnu večer sa Stefanom Simićem, koje će se održati u kući Svetozara Ćorovića u petak, 27. marta, sa početkom u 19 sati.
 

27. Međunarodni sajam i 13. bijenale knjige u Sarajevu

Foto: hamdocamo.wordpress.com

Ljubitelji pisane riječi i ove će godine od 22. do 27. aprila imati priliku kupiti nova izdanja po povoljnim cijenama i susresti se s autorima iz BiH i zemalja regije, te uopšte uploviti u čarobni svijet knjige na 27. Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga i 13.

Pages

Subscribe to RSS - Književnost