Književnost

Stefan Simić: Za mene je umjetnost biti iskren

Književna veče sa Stefanom Simićem održana je sinoć u kući Svetozara Ćorovića, gdje je ovaj mladi talentovani pisac iz Paraćina promovisao prošireno izdanje svoje druge knjige “Odjeci ljudskog.”
 
Tekst i foto: Dragana Dušanić
 

Danas se obilježava 31. godišnjica smrti Branka Ćopića

U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, danas će biti obilježena 31 godina od smrti ovog velikog pisca.

Dobitnici „Kočićevog pera“ Gojko Čelebić i Dževad Karahasan

Žiri za književnu nagradu "Kočićevo pero" donio je jednoglasnu odluku da ova nagrada ravnopravno u ovoj godini bude dodijeljna piscima Gojku Čelebiću iz Podgorice za roman "Mig" i piscu iz Sarajeva Dževadu Karahasanu za knjigu "Kuća za umorne", zbog visokih dostignuća u savremenoj književnosti i

Književna večer sa Stefanom Simićem - 27. marta u Ćorovića kući

SPKD Prosvjeta Mostar Vas poziva na književnu večer sa Stefanom Simićem, koje će se održati u kući Svetozara Ćorovića u petak, 27. marta, sa početkom u 19 sati.
 

27. Međunarodni sajam i 13. bijenale knjige u Sarajevu

Foto: hamdocamo.wordpress.com

Ljubitelji pisane riječi i ove će godine od 22. do 27. aprila imati priliku kupiti nova izdanja po povoljnim cijenama i susresti se s autorima iz BiH i zemalja regije, te uopšte uploviti u čarobni svijet knjige na 27. Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga i 13.

Promocija knjige mladih autora za Svjetski dan poezije

Udruženje "Metamorfoza" iz Sarajeva je u periodu od 30. decembra 2014. godine do 31. januara 2015. godine uspješno realizovalo konkurs za zajedničku zbirku pjesama mladih autora sa prostora Bosne i Hercegovine.

Ivo Andrić nikad nije posjetio svoju rodnu kuću

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Nobelovac i jedan od najpoznatijih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije, Ivo Andrić, preminuo je prije tačno četiri decenije, 13. marta 1975. godine.

U samostanu u Madridu pronađen grob pisca Miguela de Cervantesa

Foto: www.cbc.ca

Forenzički eksperti potvrdili su danas da grob pronađen u januaru ove godine u Madridu pripada španskom piscu Miguelu de Cervantesu, javili su lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Umberto Eco objavio novi roman

Foto: Dahmane East News

Italijanski romanopisac Umberto Eco, autor klasika savremene literature "Ime ruže" i "Fukoovo klatno", objavio je novi roman pod nazivom "Numero Zero" (Nulto izdanje) u kojemu se bavi "Musolinijem, medijskim obmanama, ogovaranjima i ubistvom".

Upriličen književni susret povodom 100. godine od rođenja Branka Ćopića

Književni susret povodom 100. godine od rođenja Branka Ćopića (Hašani, Bosanska Krupa, 1. januar 1915. - Beograd, 26. mart 1984.), upriličen je danas u Narodnom pozorištu u okviru Festivala Sarajevska zima.  
 

Pages

Subscribe to RSS - Književnost