Književnost

Gabriel Garcia Marquez preminuo u 87. godini života

Gabriel Garcia Marquez, foto: Miguel Tovar/ AP

Poznati svjetski pisac Gabriel Garcia Marquez preminuo je u svojoj kući u Meksiku u 87. godini života. Izvor blizak Maquezovoj porodici potvrdio je vijest o smrti Marqueza, koji je 31.

George Orwell: Većini ljudi socijalizam znači besklasno društvo, ili ne znači uopće ništa

Kad smo išli na odsustvo, već sam bio proveo na liniji sto i petnaest dana, i tada mi se činilo da je to razdoblje bilo jedno od najjalovijih u cijelome mom životu.

Međunarodni sajam knjiga od 23. do 28. aprila u Sarajevu

U Sarajevu će od 23. do 28. aprila biti održan 26. međunarodni sajam knjiga pod motom "Riječ-knjiga-univerzum". Sajam će biti otvoren na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ulaz za posjetioce će biti besplatan.

Poboljšalo se zdravstveno stanje Gabriela Garcie Marqueza

Foto: latino.foxnews.com

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Gabriel Garcia Marquez, osjeća se bolje i želi otpust iz bolnice u Meksiku. Književnik je hospitaliziran 31. ožujka, a njegovi bližnji u subotu su objavili kako mu se zdravstveno stanje popravlja.

Pisac Gabriel Garcia Marquez smješten u bolnicu

foto: /riversihaveknown.com/
Nobelovac Gabriel Garcia Marquez, pisac "Sto godina samoće", najviše prevođenog i najčitanijeg djela na španskom jeziku, u četvrtak je hospitaliziran u Mexico Cityu, potvrdio je zvaničnik meksičkog ministarstva zdravlja.
 

Svijet kao neprijateljski dom: Ženska strana rata u ranoj Selimovićevoj prozi

Meša Selimović je u više navrata opisivao žene, kako sam kaže u Sjećanjima, one su takve zapamćene još iz sjećanja djetinjstva i mladosti, to su mahalske žene koje je poznavao iz rodnog grada Tuzle. Lik majke pojavljuje se u mnogo navrata.

Večeras u Abraševiću promocija zbirke pjesama „Bulevar narodne revolucije“

Promocija zbirke pjesama „Bulevar narodne revolucije“, autora Marka Tomaša, održaće se 27. februara/veljače, u OKC Abrašević, sa početkom u 20.30 sati.

Objavljen jedini roman Charlieja Chaplina

foto: thehindu.com

Engleski glumac Charlie Chaplin bio je slavni komičar, zvijezda nijemog filma, reditelj, scenarista i muzičar, no malo je poznato da je napisao i jedan roman, čije je prvo štampano izdanje predstavljeno jučer u Britanskom filmskom institutu u Londonu, piše britanski The Telegraph.

Stari san o jednakosti još uvijek na životu – 10 godina OKC Abraševića

OKC Abrašević - Omladinski kulturni centar Abrašević napravio je svoj puni krug. Nadovezujući se i nastavljajući slobodarsku tradiciju Radničkog kulturnog umjetničkog društva Abrašević dočekao je i svoj prvi pravi rođendan. 
 

Šantićev festival djece pjesnika, 1. i 2. februara u Mostaru

Povodom obilježavanja godišnjice smrti Alekse Šantića, Spkd Prosvjeta Mostar organizuje prvi internacionalni ''Šantićev festival djece pjesnika'' koji će se održati 01. i 02. februara u Mostaru. 
 

Pages

Subscribe to RSS - Književnost