Književnost

Drugi Šantićev festival djece pjesnika - 1. i 2. februara u Mostaru

Foto: nap.ba

Povodom obilježavanja devedesete godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar organizira drugi Šantićev festival djece pjesnika koji će se održati 1. i 2. veljače tekuće godine.

Branko Miljković: „Ubi me prejaka reč“

Branko Miljković je rođen u Nišu 29. januara 1934. godine. Ubrzo po dolasku u Beograd upisuje se na Filozofski fakultet, i stvara prijatelje sa drugim pjesnicima, Vaskom Popom i Ivanom Lalićem.

Meša Selimović - Tišine

Godine 1961, Meša Selimović izdaje svoj prvi roman Tišine, za koji je književna kritika istakla da predstavlja zaokret u bosanskohercegovačkoj prozi prema modernijem izrazu i naglašenijem psihološkom nijansiranju likova.

Filipu Davidu NIN-ova nagrada za književnost

U najužem izboru za 61. NIN-ovu nagradu za roman godine bili su Oto Horvat, Filip David i David Albahari.

Branko Ćopić je najpozitivniji književnik ove zemlje

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u suradnji s Radijom BiH i Akademijom dramskih umjetnosti iz Tuzle, upriličio je multimedijalnu večer u povodu 100 godina od rođenja književnika Branka Čopića.

Nova knjiga o životu Hemingwaya

Izdavačka kuća St Martin's Press saopštila je juče da će na jesen objaviti novu knjigu A. E. Hotchnera "Hemingway in Love".

„Melodije Bune i Neretve“ Lucića i Dežulovića, 27. prosinca u OKC Abrašević

Foto: AbrašMEDIA
Predrag Lucić i Boris Dežulović sa novim "Melodijama Bune i Neretve" pred mostarskom publikom nastupiti će 27. prosinca u OKC Abrašević, sa početkom u 20:00 sati.  
 

Nakon šest godina pauze Orhan Pamuk izdao novi roman

Foto: facebook.com/OrhanPamukAuthor

Turski književnik i nobelovac iz 2006. godine Orhan Pamuk objavio je kako će njegova nova knjiga biti objavljena sutra, 9. decembra.

KUPEK 106: Toma Marković - pjesnički tajkun

Tomu Markovića smo već jednom imali prilike ugostiti u KUPEK-u kad je gostovao sa Đorđem Brankovićem (Ah ahilej) koji je njegove tekstove iz knjige „Vreme smrti i razonode“ uglazbio.

Književni portret Bisere Alikadić „Vještičija nadarenost“

Foto: www.radiosarajevo.ba

Književni portret Bisere Alikadić "Vještičija nadarenost" upriličen je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Pages

Subscribe to RSS - Književnost