Home » Dnevne novosti » BiH » Lejla Tanović 74. biciklistkinja svijeta

Lejla Tanović 74. biciklistkinja svijeta

Lejla Tanović, najuspješnija bosanskohercegovačka biciklistkinja, devetorostruka državna prvakinja i dvostruka Balkanska prvakinja u brdskom biciklizmu, nakon upisa bodova, zauzima 74. mjesto na UCI rankingu.

Takmičarka profesionalnog SMF tima, jedina je iz Bosne i Hercegovine plasirana među stotinu najboljih biciklistkinja svijeta.

Tanović je sezonu završila nastupom na najjačoj UCI HC kategoriji u Turskoj, gdje je zauzela četvrto mjesto. U protekloj sezoni odnijela je tri pobjede na UCI utrkama, te je trenutno jedina biciklistkinja s pobjedom na UCI utrci. Odbranom balkanske titule u Grčkoj drugi put zaredom u elite kategoriji, postigla je najveći uspjeh bh. bicikizma.

“Sezona je bila iznimno uspješna i Lejla je pokazala veliki napredak, kao i da se može takmičiti protiv najboljih biciklistkinja na svijetu. Plasman na UCI rankingu bio bi i bolji da nismo propustili nekoliko utrka, radi bolesti, što je uticalo da Lejla osvoji manji broj bodova od planiranog. Dokaz tome je i njen plasman na premijernom svjetskom kupu u Albstadtu na kojem je osvojila 60. mjesto”, rekao je njen trener i selektor reprezentacije Amar Njemčević.

Narednu sezonu Tanović počinje već u martu, a glavni cilj je ispunjenje norme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

(BHRT)