Home » AbrašMEDIA » Let na planetu Gruva: Razgovor sa Milovanom Boškovićem (Zemlja gruva)

Let na planetu Gruva: Razgovor sa Milovanom Boškovićem (Zemlja gruva)

Nije prošla ni puna godina dana, a beogradska funk atrakcija “Zemlja gruva”, ponovno dolazi u Abrašević. Ovogodišnja ljetna koncertna sezona ispunjena je nastupima regionalnih muzičkih zvijezda, u što se upisuje i ovosedmična svirka „Zemlje gruva“, koji će na otvorenoj sceni Abraša nastupiti u petak 14. jula u 21 sat.

Autor: Husein Oručević, (AbrašMEDIA)

Gruvlend su do danas objavili dva dugosvirajuća albuma: “WTF is gruvlend?” (2011.) i “Šta stvarno želiš?” (2016.) Njeguju stil u kojem dominira afro ritam, soul, jazz, swing i općenito muzički izraz ’60-ih godina. Mada je „Zemlja gruva“ poznata po pitkim melodijama, tekstovi su im daleko od plitkih, u njima dominira snažan društveni angažman. Konstrakta i Zoe Kida, vokalistice i autorice pisanih riječi, otvoreno govore o položaju žena u našem patrijarhalnim zajednicama.

Kako bismo vam približili umjetničke domete naših gostiju iz Beograda, porazgovarali smo sa producentom i kompozitorom „Zemlje gruva“, Milovanom Boškovićem.

U razgovoru smo pokrenuli niz zanimljivih tema: od nastanka banda, preko pokušaja organiziranja umjetničkog kolektiva „GRUVLEND“, pa sve do zanimljivih art projekata koje su ovi muzičari realizirali.

Posebno smo bili zainteresirani za umjetničku suradnju Gruvlenda sa filmskim redateljom Jocom Jovanovićem u realiziranju spota za njihovu pjesmu „U opasnosti“, u kojem su korišćeni kadrovi iz njegovog filma “Mlad i zdrav kao ruža”. Jocini filmski kadrovi uz muziku i tekst “Zemlje gruva” daju pjesmi, kao i filmu jednu posve novu dubinu i kontekst.

Jovan Joca Jovanović, uspio je samo jednim filmom srušiti tabue socijalističkog društva, i primjerom dokazati da je i u zatvorenim sistemima moguće napraviti autorsko djelo koje pomjera granice. Jovanović oslikava svijet jugoslavenskog podzemlja sedemdesetih, a njegov film je u veoma kratkom vremenu, odmah nakon premijere (početkom sedamdestih godina) bio povučen iz distrubcije i stavljen u bunker. Tek 2010. godine film se ponovno počeo prikazivati i distribuirati. „Zemlja gruva“ je na prelazu iz 2010. u 2011. čestitala svojim fanovima dolazak novog ljeta porukom iz filma: “… i uradi nešto, da ovaj svet bude bolje mesto, što pre!”

Rijetko se dešava da bendovi sa jugoslavenskog prostora javno priznaju kako su im nekadašnje estradne zvijezde umjetnički autoriteti. Milovan Bošković, u razgovoru za naš radio, sa velikim poštovanjem govori o prvom istinskom funk pjevaču sa naših prostora, Dini Dvorniku, nazivajući ga prvim i posljednjim „RATNIKOM GRUVA“. Dino Dvornik, kako Bošković priznaje, jedan je od rijetkih muzičara bivše Jugoslavije koji je ostavio snažan autorski trag, prepoznatljiv muzički izraz i energiju koja je išla u korak sa svjetskim muzičkim trendovima. „Zemlja gruva“ u svom koncertnom repertoaru svira pet Dvornikovih pjesma, a poštovanje prema Dini i njegovom funk izrazu su uobličili kroz muzički projekt pod nazivom „Dino u zemlji GRUVA“.

O svim pomenutim stvarima puno šire možete poslušati u razgovoru kojeg smo za AbrašRadio vodili sa producentom i muzičkim liderom „Zemlje gruva“, Milenkom Boškovićem!