Home » AbrašMEDIA » Luka Marijanović: Crustalno Jasno bi trebao biti odgovor na sve ono što nas muči

Luka Marijanović: Crustalno Jasno bi trebao biti odgovor na sve ono što nas muči

Crustalno Jasno je mostarski crust hardcore punk bend koji djeluje već nekoliko godina. Povodom skorog izlaska njihovog prvog albuma, razgovarali smo s frontmenom benda.

Razgovarao: Boris Filipič

Danas razgovaramo s Lukom iz benda Crustalno Jasno (CJ) iz Mostara. On će nam malo predstaviti bend, najaviti CJ prvijenac, reći nam nešto o recentnim aktivnostima benda, te ćemo malo ući u političkoestetsku dimenziju samog crust punka.

Bend Crustalno Jasno nastao je krajem 2013. godine. Činimo ga nas dvojica, ja i Nikola Rončević na bubnjevima. Sviramo crust i hardcore punk. Trenutno smo u fazi završavanja snimanja prvog albuma. Već smo 2014. godine izbacili live album sa Antifa festa u Mostaru. Par snimaka se našlo na internacionalnim kompilacijama. Album prvijenac je trenutno u fazi miksa i mastera. Sniman je u Mostaru u Pavarotti Centru. Punk smo vidjeli kao najbolji način da kažemo ono što mislimo i što nas muči, sve što želimo reći. Pošto dolazimo iz Mostara, a Mostar je takva sredina, podijeljena, puna mržnje i nacionalizma.

Možeš li nam nešto više reći o albumu koji treba da izađe, u kojoj je fazi, gdje ste ga snimali, kad bi ga mogli očekivati i šta on zapravo nosi?

Album je sniman u Mostaru, u MC Pavarotti u petom mjesecu 2016. godine, imali smo malo problema sa traženjem osobe koja će raditi miks i master albuma. Bend je na relaciji Mostar – Zagreb, tako da se miks master radi u Zagrebu. Album bi trebao biti gotov uskoro. Sastojat će se od petnaestak pjesama.

Koliko ste zapravo kao bend tog muzičkog izražaja, koliko ste zapravo uvezani s ostalim crust punk bendovima u regionu i šire te kako promatrate crust punk scenu na našim prostorima? Kako vidiš funkcioniranje te scene, koliko su ljudi uvezani iz različitih gradova, koliko se često posjećuju, koliko se često slušaju?

Dosta smo uvezani sa ekipom iz Zagreba i nekom ekipom iz Srbije, prvenstveno Vojvodina, Sombor, Novi Sad. Pestartz, P.R.S.O., Peronoisepora… Što se tiče konkretno crust punk scene, crust punk scena i nije baš nešto pretjerano velika. To nešto malo što postoji je dosta dobro uzvezano, posebno Srbija, Hrvatska, dok naravno dio BiH nije nikada ni imao neku pretjerano jaku scenu. Sarajevo, Banja Luka i Tuzla su dijelovi koji su možda i povezani s ostatkom ex yu regije.

Jeste li vi imali neku svirku koja vam je ostala urezana kao najbolja, kao najznačajnija?

Jedna od najdražih svirki, meni osobno, je možda bila u Somboru, također u Sarajevu na Winter Hardcore Madness festivalu. Recimo te dvije možda da se izdvajaju kao nešto draže svirke.

Kako bi nam objasnio socijalnopolitički komentar CJ? Kako to djeluje na području vašeg rodnog mjesta?

CJ je prije svega bend s antifašističkim predznakom i vjerojatno se taj antifašistički predznak stvorio kao glavni dio benda baš zbog sredine u kojoj se nalazimo. Mostara kao podijeljenog grada, zadojenog mržnjom i podjelama. Jednostavno smo osjećali potrebu kao da moramo reći ono što mislimo, ono što nas muči, sve ono što nas smeta u gradu, mjestu i regiji u kojoj se nalazimo. CJ bio trebao biti odgovor na sve to.

Šta možemo očekivati u budućnosti osim prvijenca, možeš li najaviti neki budući gig, neko gostovanje, neku svirku u Mostaru, regionu?

Mogu jedino najaviti moguće svirke kao recimo promocija albuma nakon što se završi album, u Mostaru i Zagrebu, a sve ostalo ćemo tek vidjeti.

https://crustalnojasno.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/crustalnojasno/