Home » Dnevne novosti » BiH » Malinari traže bolju otkupnu cijenu ili izlaze na proteste pred zgradu Vlade FBiH

Malinari traže bolju otkupnu cijenu ili izlaze na proteste pred zgradu Vlade FBiH

Asocijacija “Zajedno za bh. malinu” najavila je da će organizovati mirnu protestnu šetnju u velikom broju gradova i pred zgradom Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu, ukoliko do 7. jula ne dođe do usklađivanja otkupne cijene maline sa cijenom “malina griza” na evropskom tržištu.

Asocijacija je sa juče održanog sastanka u Zenici zatražila da otkupna cijena maline bude usklađena sa cijenom “malina griza” (duboko zamrznuta malina koja je samljevena) na evropskom tržištu na dan isplate preuzete maline.

“U slučaju da ne dođe do objave otkupne cijene maline koja će biti usklađena sa cijenom griza na evropskom tržištu i to do 7. jula, kada je zakazan sastanak radne grupe pri ministarstvu poljoprivrede u Novom Travniku, Asocijacija će preduzeti nove mjere.
Okupićemo proizvođače maline iz cijele BiH 7. jula i uputiti se u Sarajevo, pred zgradu Vlade FBiH”, poručuju iz Asocijacije “Zajedno za bh. malinu”.

Portal Klix piše da su na nedavno održanom sastanku proizvođača maline sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem, malinari zatražili da se po hitnom postupku izbaci iz ugovora akontativna cijena malina od 1 KM po kilogramu, te da se formira kvalitativna akontativna cijena u skladu s uslovima na tržištu.

Tražili su i podsticaje od 30 feninga po kilogramu proizvedenih malina na prostoru FBiH. Zahtjevi proizvođača bili su i kontrola hladnjača, kompletiranje i održavanje baze podataka malinara, uključivanje Razvojne banke FBiH u kreditiranje hladnjačara sa niskom kamatnom stopom koji će se koristiti za isplatu malinara, te sastanak u Ministarstvu pravde radi ispitivanja ugovora.

Na sastanku je dogovoreno formiranje Radne grupe koju će činiti pet članova, a koja će utvrditi donju stvarnu proizvodnu cijenu maline u BiH. Za sutra u 11.55 časova ispred zgrade Vlade FBiH najavljeni su protesti poljoprivrednika i malinara, koje predvodi Jerko Ivanković Lijanović.

(Agencije)