Home » AbrašMEDIA » Mašine nitko ne budi (razgovor s Melanijom Fabčič – Melée iz grupe Werefox)

Mašine nitko ne budi (razgovor s Melanijom Fabčič – Melée iz grupe Werefox)

U posljednji trenutak, prije hiperpromjene vremena, razgovarali smo sa Melanijom Fabčič – Melée, energičnom vokalisticom i autoricom grupe Werefox, uoči njihovog koncerta u Mostaru. Grupa ime posuđuje od lokalnih legendi o hibridnom stvorenju kao i liku iz Pelevinove knjige, a hibrid je pojam koji vam prvi pada na pamet kada slušate njihovu muziku.

Autor: Ronald Panza, AbrašMEDIA

Hibrid i hiperpotentnost, umrtvljenost i zasićenost jezika teme su pjesama posljednjeg albuma Das Lied Der Maschinen. Ovi muzičari nasljednici su prekmurskog slovenačkog noise zvuka kojeg je uvijek karakterizirala određena repetitivnost kao nadahnuće industrijskim svijetom. Oni su se kalili godinama svirajući u grupama Psycho-path, Bekko, Kleemar, a pozornicu su dijelila sa veličinama kao što su Scott McCloud iz grupe Girls vs.Boys, My Bloody Valentine, Qui, dok je revolucionarna hip hop skupina Dälek remiksirala jednu pjesmu, pretvorivši je skoro u ambijentalni krajolik.

Na prvom albumu Werefox ističe temu memorije, dok se na posljednjem – koji su i predstavili u Abraševiću, postavili pitanje o pjesmi mašina i mogućnosti da one budu “više nego ljudske”. Osjeti se pomak u tkivu drugog albuma koji je klasičnom motoričkom pulsu noise-rocka dodao i određenu nijansu industrijskog zvuka. Na prvi pogled čini se kako je riječ o formalno preciznom djelu no nakon par slušanja, zanimljive i oštre, ali ipak fluidne konstrukcije spajaju se u emociju grizući granice ravnodušnosti.

Nastup u Mostaru bio je energičan, uvjerljivo i britko odsviran, unatoč vremenu provedenom na putu do grada. Kristalni udari noise -rock ritam sekcije miješali su se s uigranim duetom hibridnosti gitara i vokala. Band je bio koncentriran i motiviran, bez obzira na očiti nedostatak publike, održavajući granicu prema bilo kakvom pretjerivanju. Čini se da mladi ljudi u Mostaru više ne osjećaju potrebu da i u četvrtak navečer imaju neki kulturni sadržaj. Dosada očito više ne motivira na djelovanje ili je više niti nema. Više sreće drugi put.

U nastavku poslušajte razgovor s Melanijom Fabčič – Melée iz grupe Werefox: