Home » Dnevne novosti » Region » Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora

Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je u ponedjeljak na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara (približno 65.500 eura) vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića, jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od blizu 320,3 miliona dinara, odnosno gotovo tri miliona eura, javlja agencija Tanjug.

Istom odlukom, Mišković je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno kako je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Na ovu presudu i Mišković i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sutkinja Maja Ilić rekla je kako je sudsko vijeće odluku donijelo jednoglasno.

Vlasnik Delte nije prisustvovao izricanju presude, na što i nije obavezan.

Marko Mišković je 25. februara osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegova kompanija Mera invest plati porez od približno 320,3 miliona dinara, ali je, kao i otac Miroslav, oslobođen optužbi za izvlačenje novca iz putarskih firmi.

Miroslavu Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

Miškovići su bili uhapšeni u decembru 2012. godine.

Poslije višemjesečnog boravka u pritvoru, pušteni su da se brane sa slobode, uz kaucije od više miliona eura, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu napustiti boravište bez odobrenja suda.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije zatražilo je ranije da se Miroslav Mišković osudi na 12 godina zatvora i novčanu kaznu za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i poreske utaje u pomaganju.

Odbrana Miroslava Miškovića zatražila je oslobađajuću presudu, jer, kako su naveli, ne postoje dokazi da je Mišković vršio finansijske malverzacije s putarskim preduzećima.

(Agencije)