Home » Dnevne novosti » Mostar » Mostar: Kampus Univerziteta išaran nacističkim i fašističkim znakovima

Mostar: Kampus Univerziteta išaran nacističkim i fašističkim znakovima

Grafiti sprejom išarani sa porukama “Ultras Mostar”, “UZM 1994”, te fašistički i nacistički znakovi kukasti krst i “U” osvanuli su jutros na zidovima unutar kampusa Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Uz Sportsku dvoranu “Mithad Hujdur Hujka” i zidove u neposrednoj blizini, i zgrada Druge gimnazije i Medicinske škole našla se na meti vandala.

Domar spomenute škole nam je kazao kako je pokušao razrađivačem očistiti grafite, no nije uspio. Kako smo doznali na mjestu događaja, nadzorne kamare su snimile trojicu vandala dok su harali po kampusu.

Prema riječima vlasnika jednog od lokala smještenog uz Sportsku dvoranu Adisa Kolčića, kamera na objektu je sinoć u 20.16 sati snimila dvije osobe sa kapuljačama, a treća osoba sa kojom su komunicirali se ne vidi dobro. Osobe koje smo zatekli ispred objekta Rukometnog kluba “Velež” su bile u čudu.

– Sramota je ovo – prokomentirala je jedna od zaposlenih. Jedan od njih je prokomentirao da su se zadržali dosta, očito bez trunke straha, s obzirom na količinu grafita koju su išarali.

Cijeli slučaj je policiji prijavio direktor Druge gimnazije Mostar. Policija je uradila uviđaj, a prema riječima Ljudevita Marića, portparola MUP-a HNK, na osnovu videonadzora se traga za počiniocima. Više informacija nismo mogli dobiti.

Spomenuti grafiti pokazuju da zlo u glavama onih koji su ga iscrtali, itekako živi.

(faktor)