Home » AbrašMEDIA » Mr. Muky: Svaki muzičar treba da gradi svoj stil koji je prepoznatljiv i originalan

Mr. Muky: Svaki muzičar treba da gradi svoj stil koji je prepoznatljiv i originalan

Mustafa Kajan, poznatiji kao Mr. Muky, je mostarski DJ i producent elektronske muzike (sa trenutnom adresom u Sarajevu), koji iza sebe ima dva izdanja na Sound Vessel Rec i Crop Circle Rec. Sa Mr. Mukijem smo razgovarali o njegovim počecima, organizovanju događaja i muzici koju stvara.

Razgovarala: Aldina Lipovac – Jandrić

Muki, da li možeš da nam kažeš nešto o svojim počecima bavljenja muzikom? Kada si prvi put nastupao i kakvo je bilo to iskustvo?

Mr. Muky: Prvo moje iskustvo vezano za muziku dogodilo se 1997. u Muzičkom centru Pavarotti, gdje sam i naučio osnove mixinga na dj gramofonima.

Znam da preferiraš berlinski zvuk, jer si jedno vrijeme i živio tamo. Na koje tačno muzičare misliš, koji su bili tvoji uzori?

Mr. Muky: Da, preferiram taj zvuk, pratim isključivo njemačke labele i njemačke dj-eve, jer Berlin je grad techno muzike i umjetnosti generalno. U Berlinu u sam jedno vrijeme živio i radio. Uzora nemam, jer imam i gradim svoj prepoznatljivi stil. Naravno da imam omiljene dj-eve, čiji mi se stil i produkcija sviđaju, a kada biram trake za svoj dj set i mix onda jednostavno odaberem onu muziku koja godi mom uhu, jer svaka traka za mene mora imati u sebi emociju i poruku, zatim da se uz nju može zaplesati, da nije jednolična i da ima malo mistike u sebi da te natjera na ples i probudi ti emocije. Svako gradi svoj stil, koji treba da bude originalan, tako ja na to gledam.

U Mostaru si organizovao niz događaja elektronske muzike. Možeš li nešto više da nam kažeš o tome kako je organizovati, koliko su partiji bili posjećeni…?

Mr. Muky: Organizovao sam dosta događaja, a od svih bih izdvojio Open Air Kantarevac 2009. sa Dj dvojcem Funky S.T.R.A.L.A. iz Stuttgarta (Njemačka) i Electronic Maddnes (Rave souls Reunion) 2013, to je bila moja ideja i pažljivo odabrani line up naših domaćih dj-eva, a ovaj događaj je okupio veliki broj ljubitelja muzike.

Iza sebe imaš dva izdanja. Prvo izdanje “Unique” izašlo je na label-u Sound Vessel Records, a drugo izdanje Purple Feelings na label-u Crop Circle. Kakve su reakcije publike na tvoju muziku?

Mr. Muky: Iza sebe imam dva izdanja koja su dobro prošla. U podukciji sam dosta drugačiji, jer se moja produkcija razlikuje od dj setova koje mixam na nastupima, a tu je i moj majnoviji dj mix sa nastupa u The Loft Clubu od 17. februara ove godine pa možete poslušati ovdje.

Sada živiš i radiš u Sarajevu, kakva je situacija u ovom gradu kada su u pitanju muzički događaji, da li postoji veća scena, više muzičara, prostora za sviranje i sl.?

Mr. Muky: Živim i radim u Sarajevu, a što se tiče evenata elektronske muzike, ovdje ima veoma kvalitetnih i dobrih domaćih dj-eva koji rade i dovode svjetski poznate dj-eve. Oni se trude da elektronsku scenu podignu na nivo na kojem elektronska scena treba i zaslužuje da bude.

Koji su ti planovi za budućnost?

Mr Muky: Imam mnogo planova za budućnost, a evo samo da kazem barem jedan djelić tih planova, da ne budem toliko tajanstven, uskoro ću izdati i nešto novo, što ćete moći da čujete.

(AbrašMEDIA)